Ajanović podnio prijavu protiv Jasmina Imamovića i nekoliko SDP-ovaca zbog ugrožavanje zdravlja stanovništva

0

Protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i drugih lica, posebno članova SDP-a, podnesena je prijava Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnom tužilaštvu i MUP-u TK zbog  kršenja Naredbe (broj: 01-33-000/20 od 07. 07. 2020.godine) o obavezi nošenja zaštitne maske u javnom zatvorenom prostoru i ugrožavanja zdravstvene bezbjednosti kompletne Gradske uprave i građana Tuzle, uz sumnju u izvršenje krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH, član 225. stav 1. Prenošenje zarazne bolesti i član 226. Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije

Vijećnik BOSS-a u Gradskom vijeću Tuzla Mirnes Ajanović je na online sjednici Gradskog vijeća (koja se održavala online uz obrazloženje zbog opasnosti uzrokovane epidemijom djelovanja koronavirusa, upozorio da se vijećnici SDP-a nalaze u Gradskoj upravi u društvu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem a morali su se izolovati, te nakon što se Imamović javio za riječ u 02.49 sati (11. 07. 2020. godine) putem Zoom aplikacije, Mirnes Ajanović je konstatovao da Jasmin Imamović ne nosi zaštitnu masku na licu, da ugrožava zdravstvenu bezbjednost prisutnih lica pa je prekinuta sjednica Vijeća.  Nakon toga, u 03.23 sata, pred Gradskom upravom su zatečeni Jasmin Imamović, vijećnici SDP-a, šefovi službi Gradske uprave i Stručna služba Gradskog vijeća, dakle, preko deset lica bilo je zajedno u Gradskoj upravi zajedno sa prijavljenim Jasminom Imamovićem, koji nije nosio zaštitnu masku propisanu naredbom.

U sredstvima informisanja objavljenja je informacija 09. 07. 2020. godine da je načelnik Općine Kalesija Sead Džafić pozitivan na COVID- 19, a da je simptome počeo osjećati nekoliko dana ranije, kada je 07. 07. 2020. godine u 10,00 sati u kafiću Verdi  u Tuzli, sjedio sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem bez maski na licu oko sat vremena.

Jasmin Imamović nije prijavio zdravstvenim organima kontakt sa Seadom Džafićem,  nije se samoizolirao, nije obavijestio javnost o kontaktu sa zaraženim licem, a pojavio se bez maske u sali Gradske uprave tokom online sjednice Gradskog vijeća Tuzla u vrijeme kada je stupila na snagu Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, čime je ugrozio zdravstvenu bezbjednost kompletne gradske administracije i građana Tuzle.

Sve navedeno ukazuje na brutalno nepoštivanje naredbi o obavezi nošenja zaštitne maske i držanja distance, čime je ugrožena zdravstvena bezbjednost znatnog broja uposlenika Gradske uprave, vijećnika u Gradskom vijeću i građana Tuzle, pa je neophodno hitno poduzimanje mjera u odnosu na prijavljenog Jasmina Imamovića i druga lica, posebno iz SDP-a, a sve u cilju prikupljanja informacija sa kojim licima je isti bio u kontaktu, te donošenja odluke o daljem postupanju u smislu procesuiranja i određivanja obaveznog karantina ili samoizolacije, navedeno je u prijavi podnesenoj nadležnim organima protiv Jasmina Imamovića, obavijestio je danas javnost na svom FB profilu Mirnes Ajanović, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla.