Afere koje su tresle BiH u 2020.: Od Asima preko respiratora do Dodikove ukradene ikone

0

 

Najveća afera u prvom dijelu prošle godine bila je ona u vezi s Asimom Sarajlićem u glavnoj ulozi, koja je duboko potresla SDA te uslovila niz kasnijih procesa, a mnogi će reći i slabiji izborni rezultat u Sarajevu.

Posljednji dan februara načelnik Općine Novi Grad i nesuđeni predsjednik sarajevske kantonalne organizacije Semir Efendić objavio je snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora koji su održani nekoliko dana ranije i na kojima je pobijedio Fikret Prevljak, a čiju pobjedu je mutnim radnjama osigurao upravo Sarajlić. Efendićev snimak naišao je na brojne osude, ali nije prouzročio nikakve konkretne promjene unutar SDA, a i sam Sarajlić je medijski rehabilitiran nakon nekoliko mjeseci političke apstinencije.

Afera “Asim” pojačala je razdor između dva klana najjače bošnjačke stranke, a u prvi plan gurnula Aljošu Čamparu koji je kroz niz narednih mjeseci i brojne medijske istupe iznosio stranački prljav veš, ugrozio opjevanu ljubav s voljenim predsjednikom i na kraju balade bio izbačen iz stranke.

I onda je došla pandemija koronavirusa koja je uzdrmala cijeli svijet, a aferu “Asim” vrlo brzo je zasjenila ona koja je u prvi plan domaće, ali i regionalne javnosi bacila uvoz prijeko potrebnih respiratora za zdravstveni sistem Federacije BiH iz Kine. Sve je počelo jednog aprilskog ponedjeljka kada je glasnogovornik UIO Ratko Kovačević narodu i svijetu objavio da je taj posao urađen preko poljoprivrednog gazdinstva iz Srebrenice naziva “Srebrena malina”, a čiji je formalni vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić.

Priča je brzo došla do naručitelja direktora Federalne uprave civilne zaštite i najveće medijske zvijezde iz prvog dijela pandemije Fahrudina Solaka, da bi se desetak dana kasnije klupko otpetljalo do federalnog premijera Fadila Novalića. Protiv “3F” Tužilaštvo BiH pokrenulo je proces, kineski respiratori proglašeni su neupotrebljivim za liječenje oboljelih od Covida, a trio je jednu toplu majsku noć prespavao u pritvoru.

Hapšenje Novalića u SDA ocijenjeno je kao “udar na Bošnjake”, a dva ili tri dana pucalo se iz svih oružja. Prijetilo se potpunom blokadom, penzioneri su trebali ostati bez penzija, a vrhunac je bio kad je Bakir Izetbegović Novalića usporedio s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji vodi državu i pored tri krivične prijave.

U priču su kasnije umiješani i direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak, ali i Asim Sarajlić bez kojeg izgleda teško može da prođe neka veća afera. U zvaničnu optužnicu Tužilaštva BiH zbog nesavjesnog poslovanja ubačena je i HDZ-ova ministrica finansija Jelka Milićević, a “afera Respiratori” još nije dobila formalni epilog.

Da afere mogu proći i bez SDA pokazali su drugovi iz SDP-a, ni njihovi izbori u sarajevskoj kantonalnoj organizaciji nisu bili bez repova, ali tek izborna dešavanja u Srebrenici duboko su isprljala najjaču našu soocijaldemokratsku opciju. Njihov lokalni lider Bego Bektić i sam žrtva genocida, činio je nezakonite radnje da bi preko glasanja u odsustvu pomogao u reizboru aktuelnog načelnika iz SNSD-a Mladena Grujičića.

Begu i dvojicu pomagača prvo je uhapsila SIPA, potom ih je SDP izbacio iz članstva, jedino još Centralna izborna komisija nije poništila izborni proces u Srebrenici.

Sve vrijeme javnost se zabavljala i trakavicom u vezi s diplomom prvog obavještajca u zemlji te ovisnošću bošnjačkog kadroviranja u tom sektoru s Osmanom Mehmedagićem. Da li ima diplomu i kakvu na kraju i nije bilo toliko bitno koliko kakve takav skandal ima reperkusije po državu.

Kraj godine obilježio je dolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u našu zemlju, a stvaranje afere od nedolaska dvojice članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića na susret spriječio je njihov kolega Milorad Dodik koji je dan prije gostu iz Rusije poklonio ukradenu ukrajinsku ikonu.

Kad je naredni dan aferu razotkrio naš portal, Dodika nisu mogli “oprati” ni Sava ni Dunav, a političke kosekvence jednog takvog gafa tek ćemo sabirati.