15.07.2024.
HomeNovostiAfera "Respiratori": Sud BiH kaznio Asima Sarajlića sa 3 000 KM zbog...

Afera “Respiratori”: Sud BiH kaznio Asima Sarajlića sa 3 000 KM zbog odbijanja da tužiteljima da šifru za otključavanje mobitela

Sud Bosne i Hercegovine je, prema izvorima “Slobodne Bosne” iz te pravosudne institucije,  kaznio danas sa tri hiljade maraka kazne  Asima Sarajlića, poslanika u Parlamentu Bosne i i Hercegovine i bivšeg potpredsjednika Stranke demokratske akcije zbog “prikrivanja dokaza”. To je, zapravo, drugo ime za odbijanje Sarajlića da tužiteljima Tužiteljstva BiH koji rade na predmetu “Respiratori” ustupi tzv. pin code, odnosno šifru za “otvaranje” svog mobilnog telefona. Kao što smo već izvijestili, Asim Sarajlić je prije mjesec dana, 23. septembra, saslušan u Tužiteljstvu BiH u svojstvu svjedoka u predmetu “Respiratori”. Tužiteljstvo BiH u slučaju  nabavke respiratora iz Kine koji su plaćeni 10.5 miliona KM vodi istragu protiv premijera Federacije Fadila Novalića, direkora Federalne uprave Civilne zašie Fahrudina Solaka, direktora firme “Srebrena Malina” Fikreta Hodžića i Aleksandra Zolaka direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Saslušanje Asima Sarajlića u Tužiteljstvu BiH trajalo je neobičajeni dugo, više od šest sati, što je izazvala pravu paniku među njegovim stranačkim i poslovnim kolegama. Čak se pronijela vijest da je Sarajlić tokom  boravka u Tužiteljstvu pritvoren. No, to se nije desilo, ali se jeste desilo nešto prilično neuobičajeno za saslušanje svjedoka, a to je da su tužitelji zatražili od sudije za prethodni postupak da izda naredbu za oduzimanju mobilnog telefona svjedoka Sarajlića, što je i učinjeno u prisustvu pripadnika Agencije za istrage i zašitu BiH (SIPA-e).

Asim  Sarajlić je prošlog ponedjeljka ponovo pozvan u Tužiteljstvo BiH, a informacije o novom saslušanju bile su nepotpune i kontradiktorne. Spekuliralo se da su on i njegov advokat odbili predati mobilni uređaj, što je bilo netačno, jer se aparat već nekoliko nedjelja nalazi kod tužielja, ali ga ne mogu “otvoriti” i “izlistati” bez šifre, tj. pin coda, što je Sarajlić odbio otkriti. Nakon toga je od Suda BiH zatraženo da se svjedoka Sarajlića, kazni zbog “prikrivanja dokaza”, što se danas desilo, Sarajlić je kažnjen sa tri hiljade maraka.

Prema informacijama “SB”, odmah nakon povratka Asima Sarajlića sa saslušanja u Tužiteljstvu BiH i vijesti da mu je oduzet mobitel nastala je opća panika među čelnicima Stranke demokratske akcije. Oni, uključujući i predsjednika Bakira Izetbegovića, najbolje znaju kakve su tajne, stranačke, državne, poslovne…pohranjene u telefonskom uređaju njihovog donedavnog potpredsjednika i moćnog šefa stranačke Kadrovske komisije, odnosno “prvog dok Bakira”, kako je Sarajlić, osnovano, sebe predstavljao. Strah od “mračnih tajni Asimovog mobitela” i mogužnost da se iz njega “izvuku” mnoge nezakonitosti komronitirajući sadržaji po njega i SDA, po svemu sudeći će još dugo tresti i zabrinjavati  vrh SDA, gotovo podjenako kao i strah od neukroćenog koronavirusa i rezultata predstojećih lokalnih izbora.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti