01.03.2024.
HomeNovostiA, bolje da se držao harmonike: Nakon propale pravničke karijere, Tegeltija "postao"...

A, bolje da se držao harmonike: Nakon propale pravničke karijere, Tegeltija “postao” medijski strateg

Milan Tegeltija nikako da prežali gubitak pozticije predsjedavajućeg i člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Ovaj put je za svoju propast indirektno okrivio medije. I to one iz FBiH.

No, to mu nije i prvi put. Rijetko kada je propuštao priliku da se obruši na medije u svojim javnim istupima. Jedna od njegovih omiljenih teza je bila da je stanje u pravosuđu prilično dobro, ali da novinari stvaraju lošu sliku u javnosti, te zato građani ne vjeruju sudijama i tužiocima. Konkretne podatke o neradu pravosuđa je “hladno” ignoriosao.

– O medijima u FBiH i RS-ukratko

Sarajevo je uspjelo, uz pomoć značajnog inostranog ulaganja, da ulaganjem u ogroman broj medija (najveći broj medija po glavi stanovnika u Evropi), skoro potpuno osvoji medijski i javni prostor cijele BiH. Javni diskurs, narativ i javne teme se (kreiranjem , multiplikacijom i medijskom analitikom i obradom) formiraju isključivo u medijima FBiH. Koliko god im uredničke politike bile različite, svi mediji u Sarajevu imaju jednu zajedničku uredničku profilaciju kad je u pitanju osnovno viđenje BiH.

Banja Luka nije ni izbliza adekvatno odgovorila na ovaj medijski izazov. Iaonako malobrojni mediji u Republici Srpskoj su snažno podjeljeni na pro i kontra vlasti, bez ijedne zajedničke uredničke profilacije, čak ni kada je u pitanju pogled na BiH i položaj RS u BiH. Koncentrisani su na teme isključivo važne za unutrašnji život RS .Takvi dekapicitirani mediji nisu u stanju da nametnu teme važne u RS, u cijeloj BiH. Nemaju dovoljnu multiplikaciju , agresivnost, analitiku , reportersko-istraživački rad, niti saradničke medije u FBiH za distribuciju javnih tema iz RS na nivo BiH .

Jedan broj medija u RS je čak samo servis medija iz FBiH za distribuciju nametnutih javnih tema iz FBiH na RS.

RS hitno mora podstaći formiranje dodatnih autentičnih RS medija svih vrsta u Republici Srpskoj, podsticajima osnažiti njihov kapacitet i domet , osposobiti ih za nametanje tema važnih za RS, važnima za cijelu BIH. Mediji danas vladaju svijetom, ukoliko RS ne bude pratila taj trend, teme važne za RS i dalje će biti sekundarnog karaktera ne samo za BiH nego i za svjetske centre odlučivanja, napisao je Tegeltija.

Biće zanimljivo pratiti da li će se u narednom periodu okomiti i na “standardne srpske dušmane”, poput masona, soroševaca, vanzemaljaca…

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti