24.05.2024.
HomeSvijetCrne prognoze: U narednim danima stići ćemo do brojke od milion zaraženih...

Crne prognoze: U narednim danima stići ćemo do brojke od milion zaraženih i 50 hiljada umrlih

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) kazao je danas u obraćanju javnosti da je izuzetno zabrinut zbog činjenice da se ulazi u četvrti mjesec od početka pandemije koronavirusa, a da se još ne nazire kraj globalnoj krizi.

– Zabrinjava me brzina i širenje virusa po svijetu. U proteklih pet sedmica svjedoci smo nevjerovatno velikog broja zaraženih u skoro svakoj zemlji svijeta i na svakom kontinentu – kaže Gebrejesus.

Upozorio je da se broj smrtnih slučajeva udvostručio u protekloj sedmici.

– U narednim danima stići ćemo do broja od milion zaraženih i 50 hiljada smrtnih slučajeva širom svijeta. Zabrinjavajuće je da bi i pored “malih” brojeva zaraze u Africi, srednjoj i južnoj Americi, posljedice u tim zemljama mogle biti ozbiljne socijalne, ekonomske i političke prirode – naglašava Gebrejesus.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 729px;”>Tedros Adhan Gebrejesus - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Tedros Adhan GebrejesusFOTO: AFP

Pojašnjava da se prije tri mjeseca nije znalo skoro ništa o koronavirusu.

– Sada svi kolektivno znamo mnogo, svakodnevno naučimo nešto novo. Posvećeni smo da služimo čovječanstvu kako bismo zaštitili zdravlje ljudi – rekao je Gebrejesus.

Osvrnuo se i na medijske napise o tome trebaju li se nositi zaštitne maske.

– Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se maske nose, jer su efikasne kad se koriste sve propisane mjere – zaključuje šef WHO-a. 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti