28.10.2024.
HomeNovostiSiromašni se sve više zadužuju: Nenamjenski krediti za golo preživljavanje

Siromašni se sve više zadužuju: Nenamjenski krediti za golo preživljavanje

Za mjesec dana registrovan je rast kredita samo kod stanovništva i to za 78,7 miliona KM. To su podaci za avgust Centralne banke Bosne i Hercegovine. BHRT je istražio za šta građani koriste nenamjenske kredite i zašto se povećava broj građana koji ih uzimaju.

Zbog male penzije Banjalučanka Cica Bosnić bila je prinuđena da uzme potrošački kredit od 5.000 maraka. Kaže da je to zadnji put, jer se ne isplati zbog visoke kamate.

“Isključivo za preživljavanje, jer je moja penzija mala, 428 maraka sa 30 godina radnog staža. Velika je kamata, pare se brzo potroše i opet na kraju nemaš ništa”, kaže Bosnić, piše BHRT.

Jesen je vrijeme ekspanzija potrošačkih kredita. Za veliki broj građana potrošački krediti su jedini način preživljavanja.

U Pokretu potrošača Srednje Bosne ukazuju na činjenicu da potrošačke kredite ne uzimaju samo građani sa malim primanjima, već i oni sa prosječnim primanjima. Razlog vide u višestrukom rastu troškova života u posljednjih nekoliko godina.

“Nažalost uzimaju male kredite koji im čisto služe da prežive godinu, posebno zimu jer je ovo vrijeme kada se djeca spremaju za školu, spremaju zimnicu, kupuju ogrjev za zimu. Sve veći broj građana pribjegava uzimanju kredita kao jedinom sredstvu preživljavanja”, navodi Admir Arnautović, predsjednik Udruženja potrošača Srednje Bosne.

Podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine pokazuju da su ukupni krediti u avgustu iznosili 25 milijardi maraka, što je 34,9 miliona više nego u julu. Zabilježen je rast kredita za stanovništvo.

“Kreditni rast registrovan je u sektoru stanovništva za 78,7 miliona maraka, dok je u ostalim sektorima zabilježeno smanjenje kreditnog rasta”, podaci su CB BiH.

Ekonomisti pad potražnje za namjenskim kreditima vide u uslovima banaka koje traže upisivanje hipoteke na imovinu, dok za nenamjenske kredite instrument obezbjeđenja kredita nije potreban.

“Stanovništvo i manji dio privrede orjentisali su se na nenamjenske kredite, jer na taj način izbjegavaju uzimanje dodatnih instrumenata obezbjeđenja koje od njih traži banka”, navodi Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Potrošački krediti se relativno brzo odobravaju. Za građane za koje postoji veći kreditni rizik kamata je viša nego za one sa nižim kreditnim rizikom. Veliki broj građana je primoran da bez obzira na nepovoljnu kamatnu stopu uzme kredit za golo preživljavanje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti