18.10.2024.
HomeNovostiDrastično opada broj rođene djece u BiH, donosimo primjer Tuzlanskog kantona

Drastično opada broj rođene djece u BiH, donosimo primjer Tuzlanskog kantona

Stalno održavanje političkih tenzija i nestabilnosti i loša ekonomska situacija su dva osnovna razloga zašto građani Bosne i Hercegovine napuštaju državu, ali i zašto se sve rjeđe odlučuju na rađanje djece. Konstantni pad nataliteta bilježimo i u Tuzlanskom kantonu, što potvrđuje i statistika da je prošle godine, u odnosu na 2019. godinu, rođeno gotovo 800 beba manje.

Odgovori građana Tuzle koje smo anketirali o problemu pada nataliteta jasno detektuju glavne uzroke ovog problema. Politička i ekonomska nestabilnost generiraju egzodus građana prema evropskim zemljama a, kako je riječ dominantno o mladim porodicama, problem pada nataliteta samo se produbljuje. Ovo jasno potvrđuje i statistika broja rođene djece u Tuzli.

“Mogu vam reći da sam živi svjedok toga da iz godine u godinu broj porođaja na našoj Klinici drastično pada. Konkretno smo 1996. godine imali 6.250 porodjaja na našoj Klinici. Prošle godine 2.566“, kaže dr Evida Nevačinović iz Klinike za ginekologiju UKC-a Tuzla.

Doktorica Nevačinović primjećuje da je tokom minulih pet godina zabilježen blaži trend pada nataliteta u odnosu na dvije postratne decenije. Tako je prošle godine rođeno 2566 beba na UKC-u Tuzla, što je 779 rođenih beba manje nego 2019. godine. Za sociologinju Midhetu Mumić, osim dva glavna uzroka pada nataliteta u našoj državi, političke i ekonomske nestabilnosti, treba svakako dodati i životni stil modernog doba.

„A to je prosto da se žene više fokusiraju na samoaktualizaciju u profesionalnom smislu i samim time prolongiraju reprodukciju ili čak niti ne žele uopće oformiti porodicu“, navodi sociologinja iz Tuzle Midheta Mumić.

Demografi upozoravaju da svake dvije-tri godine izgubimo jednu opštinu srednje veličine u Federaciji BiH, a ovo se najočitije vidi u stalnom padu broja upisanih učenika u minulih devet godina.

“Na razini cijele BiH je zapravo 33% manje učenika u srednjim školama, u osnovnim 30%, a slično je i na razini visokog obrazovanja. Dakle,takav pad populacije se nije dogodio nigdje u svijetu u periodu od devet godina“, napominje demograf Tado Jurić.

Demografi preporučuju entitetskim vladama da hitno formiraju posebno ministarstvo, koje bi bilo nadređeno svim ostalim ministarstvima i koordiniralo demografske politike. Bez ovakvog pristupa, pad nataliteta se neće zaustaviti nijednom strategijom ili ad hok mjerama, poput povećanja dječijeg dodatka ili naknada prodiljama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti