06.10.2024.
HomeSvijetBivši izraelski ambasador teško optužuje Netanyahua: "Slao je milione dolara Hamasu"

Bivši izraelski ambasador teško optužuje Netanyahua: “Slao je milione dolara Hamasu”

Ayalon tvrdi da je Netanyahu godinama aktivno podupirao Hamas u Gazi kako bi suprotstavio islamske militante Palestinskoj vlasti na Zapadnoj obali te održao podjelu teritorije.

Na pitanje ima li Netanyahu ličnu odgovornost za napade 7. oktobru i njihove posljedice, Ayalon je odgovorio da izraelski premijer “apsolutno ima”. “On nadzire odbranu i sve oko toga, tako da je, naravno, glavni odgovorni,” rekao je Ayalon.

“On je taj koji je nadgledao ili osmislio strategiju jačanja Hamasa, pokušavajući podijeliti palestinsku teritoriju između Palestinske vlasti u Judeji i Samariji te Hamasa u Gazi. On je taj koji je dopustio da milijuni dolara uđu u Hamas iz Katara u gotovini u koferima, što je u osnovi izgradilo Hamas i njegovu moćnu vojnu infrastrukturu, prenosi Index.hr.

On je mislio da će moći kontrolirati situaciju i odgađati rješavanje problema, ali sve se raspalo. On je svakako odgovoran i morat će odgovoriti na mnoga pitanja u vezi s tim”, izjavio je.

Netanyahu je ranije odbacio tvrdnje da je jačao Hamas kako bi podijelio Palestince u suparničke političke kampove kao “smiješne.”

“To je velika laž da sam želio izgraditi Hamas. Smiješno. Ne idete u rat s Hamasom tri puta ili poduzimate velike vojne operacije ako želite izgraditi Hamas”, rekao je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti