29.09.2024.
HomeNovostiNova stambena afera u Tuzli: Stanovi uredno plaćeni, zgrada završena, ali useljenja...

Nova stambena afera u Tuzli: Stanovi uredno plaćeni, zgrada završena, ali useljenja nema

Kupci stanova u zgradi koju je u tuzlanskom naselju Oaza izgradila kompanija Dženex, održali su danas protest jer već mjesecima ne mogu useliti u stanove koje su platili u skladu s potpisanim ugovorima. Riječ je o 180 porodica, koje se zbog problema na relaciji investitor i Gradska uprava Tuzla, nalaze u neizvjesnosti i sve težoj materijalnoj situaciji.
– Mi smo uredno sve platili po predugovoru o kupoprodaji, a rok za izgradnju je bio 31. decembar 2023. godine. Taj rok je probijen, a od investitora nismo dobili nikakvu pisanu obavijest da je nastao problem. Investitor nas je usmjerio na gradsku vlast, a oni natrag na investitora i mi smo u ćorsokaku. Ne krivimo niti jedne ni druge, ali samo tražimo odgovore i datum useljenja, a od gradskih vlasti da nam kažu jesmo li mi novi slučaj Stambeno-poslovnog objekta “15. maj” – kaže Adnan Avdić, jedan od kupaca stana u Lameli B2.
Podsjećamo, SPO “15. maj” je zgrada u Tuzli tokom čije gradnje su počinjene brojne malverzacije, a kupci su na useljenje čekali više od 10 godina.
Problem je nastao, ističe Avdić, zbog odstupanja investitora od projekta, zbog čega zgrada ne može dobiti upotrebnu dozvolu.
– Skoro pa svi stanari su unijeli stvari u stanove, što nas dodatno košta, jer ne možemo korisiti ni stvari, a ni uredno plaćene stanove. Mi ne možemo dobiti priključke i useliti, plaćamo kredite, kirije i svi čekamo odgovore. Tražimo od Dženexa da nam kaže datum useljenja te da sjednu s nadležnima iz gradske Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline i riješe problem – kaže Avdić.
Jedan od kupaca je i Mirnes Begović, koji je stan kupio u oktobru 2023. godine.
– Ja sam na osnovu obećenja u julu prekinuo najam stana, a prije toga sam prodao svoj stan. Nikome nije jednostavno i jedva čekamo da uselimo – kaže Begović.
Pomoćnik gradonačelnika Tuzle za prostorno uređenje i zaštitu okoline Fahrudin Delić kaže da je Dženex u aprilu ove godine podnio zahtjev za upotrebnu dozvolu za Lamelu 2 te je formirana Komisija za tehnički pregled.
– Komisija je tek u junu mogla izaći na teren, jer objekat prije toga nije bio u obliku za tehnički pregled. Nakon toga Komisija je dala pozitivno mišljenje, a u zaključku je napisano da je došlo do odstupanja, ali da se može izdati upotrebna dozvola. Kada smo uporedili projekat na osnovu kojega je izdata građevinska dozvola sa projektom izvedenog stanja koji je Komisija ima na uvidu, urađeno je 694 kvadrata više nego što je predviđeno građevinskom dozvolom. To je za nas bilo neprihvatljivo u procesu izdavanja upotrebne dozvole – kaže Delić.
On dodaje da je održan sastanak sa vlasnikom Dženexa na kojem smo predloženo rješenje, jer Delić, kako ističe, nije htio da potpiše upotrebnu dozvolu s tolikom odstupanjem u projektnoj dokumentaciji.
– Dženex je imao više od dvije godine da riješi problem. Trebali su se obratiti Službi i tražili izmjenu građavinske dozvole tokom izvođenja radova. Prekjučer smo poslali dopis firmi Dženex da se izjasne o kompletnoj proceduri u protivnom ćemo dati negativno rješenje za tu zgradu. Oni imaju osam dana roka za izjašnjenje. Dakle, napravili su veći objekat za skoro 700 kvadrata u odnosu na građevinsku dozvolu i to je jako puno prostora. Zakonska procedura se može ispoštovati, a sve se može riješiti za mjesec dana uz dobru volju firme Dženex. Naša Služba je spremna da to riješi, jer znamo u kakvoj su situaciji ljudi koji su kupili stanove – zaključio je Delić.
“Hoćemo istinu o našim stanovima”, “da li je zgrada Dženex – Oaza nova zgrada ’15. maj'”, “tražimo datum uknjižbe i useljenja u naše stanove”, poručili su danas stanari, koji su kvadrat stana kako su nam rekli, plaćali u prosjeku otprilike 3.500 KM.
Iz Firme “Dženex” su se nakon našeg upita oglasili povodom današnjeg okupljanja kupaca stanova.
– U toku je redovni upravni postupak za tehnički pregled i izdavanje upotrebne dozvole koji od 04. aprila 2024. godine po zahtjevu Dženex vodi Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzle. U dosadašnjem periodu Komisija za tehnički pregled je obavila pregled objekta i dokumentacije, sačinila zapisnik i jednoglasno predložila Službi da se za Lamelu B2 izda odobrenje za upotrebu. Na traženje Službe za dodatnim obrazloženjima Komisija je sačinila dopunu zapisnika i ponovo predložila izdavanje odobrenja za upotrebu za Lamelu B2. S obzirom na sve navedeno, ostaje nam da čekamo okončanje upravnog postupka od strane nadležne Službe te ćemo se nakon okončanja istog ponovo pisemeno oglasiti prema našim kupcima i medijima – naveli su iz Dženexa.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti