30.09.2024.
HomeNovostiPrljava izborna kampanja: HDZ i SDP trgovali biračkim mjestom u Tuzli, na...

Prljava izborna kampanja: HDZ i SDP trgovali biračkim mjestom u Tuzli, na Sokocu teške optužbe protiv Milovana Bjelice

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine kaznila je sa po 4.000 KM HDZ i SDP zbog trgovine biračkim mjestima.
Odluku su donijeli na današnjoj sjednici postupajući po prigovoru za lažno predstavljanje.
– Tarik Osmanhodžić, koji je imenovan za člana biračkog odbora u jednom biračkom mjestu u Tuzli, delegiran ispred HDZ-a, dijelio je na svom Facebook profilu objave sa druženja Foruma mladih SDP-a. SDP nije sporio da je u pitanju njihov član. To govori o trgovini biračkim mjestima – obrazloženo je na sjednici CIK-a.
Stoga su zbog zloupotrebe prava na učešće u radu biračkog odbora kažnjeni HDZ i SDP sa po 4.000 KM, dok je Osmanhodžić kažnjen sa 1.000 KM i na četiri godine od pravosnažnosti odluke mu je zabranjen rad u organima za provođenje izbora.
Na današnjoj sjednici CIK je odlučivao i o prijavi zbog govora mržnje u Sokocu.
– Srđan Knežević, šef Kluba vijećnika DEMOS-a u Skupštini općine Sokolac, upravnik Elektrodistribucije Pale i kandidat za vijećnika, objavio je tekst u kojem na ružan način govori o Milovanu Bjelici, načelniku Sokoca. Smatramo da je riječ o ličnom prepucavanju – pojašnjeno je na sjednici CIK-a.
Odlučeno je da bude obustavljen postupak za govor mržnje, ali da se o slučaju izvijesti nadležno Tužilaštvo.
Ovo je odlučeno na prijedlog člana CIK-a Vanje Bjelice Prutina jer je u objavi navedeno da “…svaki dan jedno po jedno pa neka policija i tužilaštvo šuti i ne bojim se iako znam da je dotični svoje protivnike uglavnom likvidirao”.
Bjelica Prutina je kazala da je dio izjave, u kojem se spominje likvidacija, zabrinjavajući, te da ne misli da se radi o prepucavanju već su u pitanju ozbiljne riječi.
Osim ovih, CIK je danas donio odluke o kažnjavanju Nezavisne liste za Bosanski Petrovac s 3.000 KM zbog preuranjene kampanje, a iz istih razloga su kažnjeni PDP sa 5.000 KM i njihov kandidat Draško Stanivuković, aktuelni gradonačelnik Banje Luke, sa 3.000 KM.
Kažnjen je i SNSD sa 7.500 KM jer je na jednom koncertu dijeljen njihov promotivni materijal (majice), na koncertu su bili kandidati Vlado Đajić i Nikola Šobota, a voditelj je pozivao na aplauz za “budućeg gradonačelnika” pa je utvrđeno da je nesumnjivo pristalica SNSD-a i promovirao da se glasa za kandidata.
CIK je danas kaznio i HDZ s 4.500 KM jer je Gradski odbor HDZ-a Mostar objavio da su obišli zaseoke, te je ocijenjeno da su u toj objavi infrastrukturne projekte lokalne zajednice prikazivali kao svoje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti