20.09.2024.
HomeNovostiForto nadmašio sam sebe u glupim izjavama: Zagovaram da se BiH jako...

Forto nadmašio sam sebe u glupim izjavama: Zagovaram da se BiH jako zadužuje, ne želim donaciju tramvaja starog 50 godina iz Istanbula

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto obratio se na konferenciji za medije lidera Trojke, naglašavajući kako ni Kanton Sarajevo, ni Federacija BiH, a ni država Bosna i Hercegovina nisu prezaduženi.

“Ni Kanton Sarajevo ni Federacija BiH nisu prezaduženi, ali ću tražiti da se Bosna i Hercegovina dodatno zadužuje kako bismo izgradili infrastrukturu koja odgovara evropskim standardima. Zagovaram da se BiH jako zadužuje, ne želim donaciju tramvaja starog 50 godina iz Istanbula”, izjavio je Forto.

On je dodao da je trenutna zaduženost države od oko 30 posto u odnosu na BDP – neznatna, u poređenju s drugim evropskim zemljama, gdje zaduženost doseže i do 86 posto.

“Kako da kupimo nešto novo ako se ne zadužujemo? Potrebno je investirati u budućnost i modernizaciju, a improvizacijama ne možemo osigurati održiv rast”, poručio je Forto.

Forto je kritikovao opoziciju, posebno Stranku demokratske akcije (SDA), navodeći da su četiri premijera iz te stranke opstruirala ključne razvojne projekte u Planu rasta jer “nisu prolazili kroz njihove mahale”.

Poručio je kako opozicija često djeluje destruktivno, s ciljem da “spali sve samo da bi došla na vlast”.

Premijere Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona posebno je prozvao zbog opstrukcija infrastrukturnih projekata.

“Premijer Unsko-sanskog kantona ne želi granicu. Premijer Zeničko-dobojskog kantona ne želi izgradnju željezničkog koridora, a premijer Tuzlanskog kantona odbija elektrifikaciju koja je u okviru plana rasta”, rekao je Forto. Dodao je da obnova pruga također spada u Plan rasta, ali da i to naišlo na otpor.

Forto je izrazio svoje nezadovoljstvo zbog glasanja protiv Plana rasta, posebno opozicionih stranaka.

“Jako sam iznerviran. Ako se na nešto iznerviram, to je kad glasaju protiv razvoja. Oni nam govore da nismo riješili pitanje Ustavnog suda, a ja im kažem da smo 1997. riješili 97 posto toga, ali oni kažu da to nije dovoljno”, istakao je Forto.

Govoreći o postignućima Trojke na vlasti u Kantonu Sarajevo, Forto je naglasio kako su naslijedili infrastrukturne probleme, poput vrtića u lošem stanju i škola u ruševinama, te da je trenutna vlast fokusirana na obnovu i rekonstrukciju.

“Oni koji su prethodno vodili ove institucije nisu željeli ulagati u našu djecu”, istakao je Forto.

Na kraju, Forto je istakao da je Bosna i Hercegovina zasnovana na kompromisu, te da se kompromis ne smije doživljavati kao “zagađena riječ”.

“Svi koji pokušavaju da rade na dogovoru ne smiju odustati od toga”, zaključio je Forto, dodavši da su “snage status quo-a” koje predstavljaju politike Banje Luke i Mostara prepreka razvoju, dok je Trojka jedina snaga promjene na nivou Federacije BiH i države.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti