20.09.2024.
HomeNovostiKako BH političari zloupotrebljavaju položaj, štimaju konkurse, pljačkaju budžet i zapošljavaju rodbinu...

Kako BH političari zloupotrebljavaju položaj, štimaju konkurse, pljačkaju budžet i zapošljavaju rodbinu i svoje zemljake

Zapošljavanje u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući ministarstva, i “štimanje angažmana” bilo je rodbinski, lokalno i po stranačkoj pripadnosti, zaključak je analize koju je sačinio predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šerif Špago.
Analizu je sačinio nakon što je dobio odgovore na pitanja o zapošljavanju savjetnika, državnih službenika i namještenika, te zaključenim ugovorima o djelu i na određeno vrijeme u periodu od početka februara prošle godine, nakon što je imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH, do kraja februara ove godine.
Odgovore je dobio od 62 institucije, dok ih 12, iako je to zakonska obaveza, nije odgovorilo, uključujući Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH, urede predsjedavajuće i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Inače, ukupno je od februara prošle do februara ove godine u institucijama BiH, prema odgovorima koji su dostavljeni na Špagino zastupničko pitanje, zaposleno za stalno i angažirano na određeno i po ugovorima o djelu oko 1.470 ljudi, od čega u Ministarstvu odbrane BiH 95, Ministarstvu vanjskih poslova nešto više od 70, Ministarstvu finansija i trezora 57…
Nešić bio izdašan, ugovori sumnjivi
Špago je za neke ugovore o djelu ocijenio da imaju obilježja krivičnog djela.
Analiza započinje sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine koje je angažiralo pet savjetnika u kabinetu ministra Nenada Nešića, dok su tri osobe savjetnici u kabinetu zamjenika ministra Ivice Bošnjaka.
– Međutim, kada su u pitanju uposleni državni službenici i zaposlenici, ministar Nešić je samo vodio računa o svom biračkom tijelu, tako da je uposlenih 17 osoba iz reda srpskog naroda, i to svi sa prebivalištem na prostoru enititeta Republika srpska. Iz reda Bošnjaka zaposleno je pet osoba, uključujući dvije na poslove portira.
Uočljivo je zapošljavanje kćerke policijskog inspektora SIPA-e. Iz reda hrvatskog naroda je uposlena jedna osoba – naveo je Špago.
Kada su u pitanju ugovori o djelu, Špago je istakao da je ministar Nešić bio veoma izdašan, te je zaključio ugovore o djelu u iznosu 102.449 KM na teret Ministarstva sigurnosti.
Špago je izdvojio ugovore u iznosu od 28.319 KM koje je Nešić zaključio sa stranačkim kolegom Radislavom Jovičićem, kandidatom DNS-a za predsjednika RS-a na izborima 2022. godine, za izradu naučne studije “Uloga Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu sa akcentom na prirodne katastrofe s ciljem utvrđivanja slabosti i preduzimanja daljih mjera c ciljem poboljšanja mehanizama koordinacije”.
– Iako u Ministarstvu egzistira Sektor za zaštitu i spašavanje, koji je već radio na međunarodnim projektima, i što je kreirao mnoga rješenja, ministar Nešić je već nakon mjesec od stupanja na dužnost zaključio sumnjivi ugovor. Upitno je da li o svemu tome su upoznate odgovorne osobe u tom sektoru.
Uhodani kliše, za obavljanje nesistematizovanih poslova i zadataka korišten je za zaključivanje ugovora o odjelu sa Ikom Miladinović u vrijednosti 12.000 KM za tri mjeseca, i to za poslove u vezi Sektora za imigracije – naveo je Špago.
Istakao je da je zanimljiva i struktura zaposlenih na određeno vrijeme u Ministarstvu finansija i trezora na čijem je čelu Srđan Amidžić (SNSD), gdje su zaposleni uglavom iz RS-a.
Priznao uzimanje mita i postao šef kabineta
– Direkcija za civilno vazduhoplovstvo sa sjedištem u Banjoj Luci je periodu koji je obuhavćen zastupničkim pitanjem, prvo po osnovu ugovora o radu, a potom i zasnivanjem stalnog radnog odnosa, anažovala sve osobe sa područja Banje Luke i okoline, i to iz reda srpskog naroda, tako da se stiče dojam o jednonacionalnom organu uprave – kazao je Špago.
Istakao je da je posebno interesantno i otvara dilemu kako je osoba koja je uhapšena i priznala da je primila mito angažovana na poziciju šefa kabineta direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Almira Badnjevića (Naša stranka).
– Njegov šef kabineta je Dragan Vukajlović koji je kao član Ureda za razmatranje žalbi pred Tužilaštvom 2018. godine priznao da je uzeo 40.000 KM mita, kako bi KRŽ “Elektrounionu” iz Istočnog Sarajeva, po žalbi na tender Puteva Republike Srpske, nezakonito dosudio 3,4 miliona KM. Taj predmet u Tužilaštvu je u rukama tužiteljice Vedrane Mijović, inače kćerke dugogodišnjeg SNSD-ovog zvaničnika pokojnog Slavka Jovičića Slavuja. Vukajlović je od 1. augusta 2023. imenovan od strane Almira Badnjevića za njegovog šefa kabineta. I može se vidjeti na svim sastancima koje direktor organizuje – naglasio je Špago.
On je u analizi naveo i da su u Ministarstvu odbrane nagrade/stimulacije, prema odgovoru koji je dobio, dijelili osobama koje su angažirane u kabinetu ministra i zamjenika ministra odbrane.
Stimulacije probranim
– Odgovor pokazuje da je Ministartsvo u tome prednjačilo i može se reći da su po tome šampioni šef kabineta ministra odbrane sa 7.548 i šefica kabineta zamjenika ministra odbrane sa 4.911 KM. Nesumnjivo najveći rekorder sa brojem prekovremenih sati, i drugim dodatnim primanjima je vozač ministra odbrane Zukana Heleza kome je isplaćen iznos 8.031 KM.
Ono što se čini zanimljivim jeste zapošljavanje koje je vršeno u Ministarstvu odbrane. Sve je zasnovano po lokalnom kriteriju i stranačkoj pripadnosti. Ministar je brižan za svoje sugrađane iz Bugojna, ali i ostale koji gravitiraju tom području, Gornji Vakuf, Jajce, Travnik – ističe Špago.
Kada su u pitanju govori o djelu u Ministarstvu odbrane, naveo je da su zastupljeni samo za poslove u kabinetima, posebno zamjenika ministra odbrane.
– Tako su angažovani 12 mjeseci po osnovu ugovora o djelu Željko Čović i Mato Tomić za poslove koje već obavljaju sektori, ali su angažovani, bit će fiktivno od strane zamjenika ministra Slavena Galića. Galić je iskazao brižnost prema rođaku stranačkog lidera.
Također, i zamjeniku ministra Aleksandru Goganoviću bila je potrebna pomoć, pa su na osnovu ugovora o djelu angažovani njegove Dobojlije Danijel Milošević i Momčilo Todorić. Bit će da je dodatni angažman savjetnika doprinio uspješnoj realizaciji budžeta u vezi čega je američki ambasador ukazao da Ministarstvo odbrane nije utrošilo više od 30 miliona KM, a da je moglo bitno doprinijeti boljim uslovima za život i rad pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – ironično je primijetio Špago.
Stava je da ugovori o djelu u Ministarstvu odbrane kao i u Ministarstvu sigurnosti imaju obilježja krivičnog djela i da će po njima Tužilaštvo Bosne i Hercegovine trebati da poduzme mjere.
Osvrnuo se na Komisiju za koncesije koja postoji već 19 godina i za to vrijeme nije izdala nijednu koncesiju, a prema gruboj računici je koštala građane oko 20 miliona KM.
Zapošljavanje bez rezultata koje košta 150.000 KM
– Nerad i nefunkcionalnost su razlozi da je Komisija izvršila prijem tri državna službenika: Maju Glavaš iz Banja Luke na poslove stručnog savjetnika za provjeru i nadzor rada koncesionara (a nijednu koncesiju nisu izdali), Marinu Marković, sekretar Komisije za Koncesije iz Doboja i Željanu Kovačević iz Banja Luke, kćerku bivšeg funkcionera SNSD na poziciju višeg stručnog saradnika za finansijsko-računovodstvene poslove. Njihovo zapošljavanje, a bez rezultata, koštalo je oko 60.000 KM i to samo za pet mjeseci rada, pa će godišnjem nivou to iznositi oko 150.000 KM.
Komisija za koncesije je zaključila i ugovor o djelu sa Bojanom Stevandićem u vrijednosti 5.830 KM radi finansijsko-računovodstvenih poslova. Stevandić je inače uposlenik Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, na poziciji šef odsjeka za materijalno-finansijske poslove – ukazao je Špago.
Ocijenio je da je i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković bio izdašan s upošljavanjem po osnovu ugovora na određeno vrijeme, ali i za ugovore o djelu.
– Jedan od njih koji privlači pažnju je angažman novinarke u vrijednosti od 17.000 KM radi praćenja i analiziranja medija. Postavljena je na radno mjesto III sekretar u Odsjeku za pravne, kadrovske i prevodilačke poslove u Sektoru za opće poslove počev od 9. aprila 2023. godine. Iako je tek u drugoj godini mandata, očigledno je Konaković odlučio rješavati sudbine svojih lojalnih stranačkih saradnika i to brutalno zloupotrebljavajući poziciju. Brutalno je predsjednik NiP-a pogazio i obećanja data svojim glasačima, kojima je najavljivao zapošljavanje najboljih kadrova u institucije, a ne stranačkih poslušnika – kazao je Špago.
U penziju pa na ugovor o djelu
U analizi je naveo da su u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, sa sjedištem u Banjoj Luci, kojom rukovodi Enes Hašić, zaposleni u stalni radni odnos te angažirani po osnovu ugovora o djelu uglavnom osobe s prebivalištem u Banjoj Luci iz reda srpskog naroda.
– Zanimljivo je da je angažman po osnovu ugovora o djelu imala i bivša uposlenica Zorica Drljača, koja je penzionsana, ali je za svoj rad po osnovu pravnih usluga naplatila u iznosu od 10.800 KM. Čak i za obavljanje jednostavnih administrativnih poslova angažovana je Ljilja Mihajlović koja je za angažman od 1. januara do 31. marta 2023. naplatila 7.400 KM – napisao je Špago.
Dodao je da su u Uredu za veterinarstvo novouposleni isključivo iz reda srpskog naroda, njih sedam, “što je doprinijelo ionako neravnomjernoj zastupljenosti zaposlenika iz reda Bošnjaka”, dok je u Arhivu Bosne i Hercegovine jedna osoba bila angažirana tri mjeseca po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme, a ta je osoba prethodno s ugovorom djelu bilo na ispomoći na povezivanju knjiga, časopisa i drugih materijala.
Piše: Maja Rener Smajlović / Faktor.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti