20.09.2024.
HomeNovostiRudnici mrkog uglja Kreka i Durđevik posluju negativno, je li upitno snabdijevanje...

Rudnici mrkog uglja Kreka i Durđevik posluju negativno, je li upitno snabdijevanje električnom energijom?

Finansijski izvještaji Rudnika mrkog uglja Kreka i Durđevik za prošlu godinu rezultirali su negativnim mišljenjem revizora. Takva ocjena, osim zbog neizmirenih obaveza i gubitaka, uslijedila je i zbog nepravilnosti u postupcima javnih nabavki, upravljanja imovinom, neusklađivanja sa zakonima. Sve to dovodi u pitanje dugoročnu održivost, a samim tim i snabdijevanje električnom energijom.

Realizovana proizvodnja uglja u prošloj godini značajno je manja u odnosu na planiranu, ukupan gubitak je više od 583 miliona maraka, zbog neizmirenih obaveza dobavljači protiv Društva pokreću sudske sporove, nisu realizovani planirani ciljevi, plan nabavke roba, usluga i radova Društva nije sačinjen na osnovu realnih potreba, postavlja se pitanje opravdanosti angažovanja trećih lica.

Ovo je samo dio revizorskog izvještaja za Rudnik Kreka u Tuzli sačinjen na 63 stranice. Društvo ne izmiruje tekuće obaveze za poreze i doprinose, što nije u skladu sa Zakonom o doprinosima. Među dugovanjima Rudnika su i ona oko šest miliona maraka za koncesione naknade Vladi Tuzlanskog kantona.

„Odlučni smo da kroz komunikaciju i sastanke dođemo do rješenja koja će biti u interesu i jedne i druge strane. Mi moramo štititi interese Tuzlanskog kantona, a s druge strane razumijemo situaciju u kojoj se Rudnik Kreka nalazi˝, izjavio je premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić.

Gubitak u Rudniku Đurđevik premašuje iznos osnovnog kapitala, a tu su i brojne druge nepravinosti. Nije definisan način utvrđivanja cijene i način vrednovanja zaliha uglja, Pravilnik o javnim nabavkama nije usklađen sa izmjenama Zakona. U Izvještaju je navedeno da dobavljač s kojim je zaključen Ugovor, nije izvršio obaveze, ali nadležni ništa nisu poduzeli do zaključenja ovog izvještaja. Uvidom u zaključene ugovore utvrđeno je da nije vršena prethodna provjera tržišta, te da su za iste mašine od istog dobavljača zaključene različite cijene po satu rada mašine.

Ove okolnosti stvaraju sumnju u sposobnost Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem, navodi se u izvještajima za oba rudnika. Dok revizorski izvještaji ukazuju na alarmantno stanje, a na koje i rudari duže vrijeme upozoravaju, kontaktirali smo tri sindikata oba rudnika, ali ne žele komentarisati.

Na naš upit, iz Elektroprivrede odgovaraju:”S obzirom na to da je Izvještaj Ureda usvojen u septembru 2024. godine, još nije bio predmetom razmatranja od Uprave i Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH. Izvještaj će u narednom periodu biti uvršten u dnevni red sjednica Uprave i Nadzornog odbora.Dok revizori izdaju preporuke, navodeći da mnoge ni ranije nisu realizirane, postavlja se pitanje kome služe takvi izvještaji?”

Kantonalno tužilaštvo dobija i koristi u radu izvještaje Ureda za reviziju instituciju FBiH, sa iskazanim negativnim mišljenjem ili mišljenjem sa rezervom. Takvi izvještaji iniciraju otvaranje predmeta, ali često se dešava i da Tužilaštvo već ima određene predmete u radu, a da se naknadno dostavi i revizorski izvještaj, koji je onda dio dokaznog materijala.

Iz Elektroprivrede napominju da je Federalna vlada odobrila pokretanje postupka finansijske konsolidacije rudnika Kreka, koji ne može trajati duže od 31. 12. 2027. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti