20.09.2024.
HomeNovostiTUZLANSKI POLITIČKI KARAKAZAN: Sin „crvenog hodže“ predvodi SDP, a SDP-ova pobjegulja Srbin...

TUZLANSKI POLITIČKI KARAKAZAN: Sin „crvenog hodže“ predvodi SDP, a SDP-ova pobjegulja Srbin prevodi SDA

Nakon odlaska „crvenog vezira“ Jasmina Imamovića, koji je ovim gradom vladao dva desetljeća, stanje pred izbore 2024. ovoj Općini je slijedeće: od 31 vijećniktia u GV Tuzla 15 je nezavisnih vijećnika, koji su de facto direktno političkom korupcijom prešli „pod komandu“ SDP-a; bez vijećnika su tako ostali: SDA bez 4 od 5; Socijademokrati BH bez svih 4; SBB bez svih 3; DF bez svojih 2; PDA bez 1; izvorna „manjinska koalicija“ nakon izbora 2020. su bili: SDP(8); SBB (3); Tuzlanska alternativa (2); PDA (1) i Nacionalna manjina-Rom (1), koji su odmah nakon proglašenja izbora aktivirali svoje „spavače“ iz DF-a i td. pretvorene u „nezavisne vijećnike koji podržavaju većinu“.

Zbog ovakvog stanje kandidirane stranke za ove izbore su: SDP, SDA, SD, SzBH, PDA, NES, PzP, TA, HDZ, NS, DF, Snaga naroda, NiP, SPU, BH-Zeleni; BOSS, BNF, SNSD; Nezavisna lista „Sloboda“ (Smajo Mandžić) i Nacionalne manjine.

Lokalne ankete pokazuju sljedeće rezultate: SDP(6); SDA(5); DF(3); NS(1); NL „Sloboda“(Smajo Mandžić)(4)(kripto-SDA „Podrinjaca“; PDA(1); HDZ(1); SzBH(2); BH-zeleni(1); SD(1); NES(1); TA(2); BOSS(1); NiP(1); Nac.manjine(1).

Po istim naketama trojica kandidati za gradonačelnika će biti u fokusu.

Nestranački kandidat S za BiH Čičko Derviš (nestranački kandat SzBH) mogao bi pomrsiti račune Zijadu Lugaviću (SDP) i Zoranu Blagojeviću (SDA).

Luguavić, prije nego je naslijedio zloglasnog Imamovića, 2 godine je bio direktor u „Merkatoru“. On što bi trebo biti kuriozitet za kandidata SDP-a jesete činjenica da je Lugović član Upravnog odbora Medžlisa Tuzla. Sin je poznatog tuzlanskog imama koji je u komunističkom režimu slovio kao „crveni hodža.

Inače je bio potpuni politički anonimus „izmišljen“ od Jasmina Imamovića. Kao takav imat ćepodršku stranka: TA, SD, PDA, NiP i BNF.

Lugavićev ideološki rival će biti Zoran Blagojević (SDA) koji je nosliac značke „Zlatni ljiljan“. Bio je pulen Zlatka Lagumdžije,te je nakon što se desilasmjena na vrhu SDP-a i on napustio SDP i prije 3 godine prešao u SDA. Bio je ministar za boračka pitanja jednu godinu u vladi SDA-TK.

U ovakvomtuzlasnkom političkom karakazanu i Milorad Dodik „knja za trku“ima. Radi se o Tihomiru Mihajloviću koji je za Tuzlake popuni stranac.

I pored obimne međustranačke podrške Lugaviću, teško da se može očekivati i minimalna vijećnička većina od 16 „ruku“ u GV Tuzla.

U stvari, vrlo vjerovatno je ranije dogovoreno da kripto-SDA NL „Sloboda“ (Smajo Mandžić) omogući formalnu većinu, koju, zbog lošeg političkog rejtinga SDP bez toga ne može očekivati, a da se zauzvrat izabere SDP-ov gradonačelnik po svaku cijenu.

(The Bosnia Times, Istraživački tim)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti