20.09.2024.
HomeSvijetNjemačka krajnja desnica AfD po prvi put pobijedila na regionalnim izborima

Njemačka krajnja desnica AfD po prvi put pobijedila na regionalnim izborima

Krajnje desna stranka AfD pobijedila je u nedjelju na državnim izborima u istočnoj njemačkoj pokrajini Tiringiji s 30,5 posto glasova, prema izlaznim anketama, što je prva pobjeda te stranke na državnim izborima.
Gotovo pet miliona ljudi imalo je pravo glasa za nove državne parlamente u istočnim njemačkim pokrajinama Saskoj i Tiringiji.
U manjoj pokrajini Tiringiji, krajnje desni AfD ušao je u njemačku historiju s 30,5 posto glasova, dok je CDU desnog centra (EPP) osvojio 24,5 posto glasova, ispred nove lijeve populističke stranke BSW sa 16 posto.
Ljevičarska stranka sadašnjeg državnog premijera Boda Ramelowa — koji je do sada vladao u manjinskoj vladi sa socijaldemokratima i Zelenima — izgubila je više od polovice svog udjela glasova u usporedbi s prethodnim izborima 2019. godine, dosegnuvši samo 12,5 posto glasova ovoga puta.
U međuvremenu, SPD (S&D) kancelara Olafa Scholza osvojio je sedam posto, dok njihovi nacionalni koalicijski partneri, Zeleni i liberalni FDP, nisu uspjeli osvojiti dovoljno glasova da budu zastupljeni u sljedećem državnom parlamentu.
U Saskoj je CDU sadašnjeg državnog premijera Michaela Kretschmera odnio tijesnu pobjedu s 31,5 posto glasova, ispred AfD-a koji je osvojio 30 posto, javlja javni servis ARD.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti