18.10.2024.
HomeNovostiEnver Bijedić teško optužuje Jasmina Imamovića i tužioce Tomislava Ljubića i Ćazima...

Enver Bijedić teško optužuje Jasmina Imamovića i tužioce Tomislava Ljubića i Ćazima Serhatlića za montiranu optužnicu i politički progon

Enver Bijedić proglašen je nevinim u predmetu vezanom za Rudnik soli u Tuzli, a tim povodom je kazao da je doživio politički progon. Iznio je i teške optužbe na račun postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića, bivšeg glavnog tužioca TK Tomislava Ljubića i nekadašnjeg gradonačelnika Jasmina Imamovića.

Enver Bijedić, u to vrijeme državni zastupnik i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH, skupa sa još sedam osoba, u februaru 2021. godine uhapšen je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Oni su uhapšeni na osnovu optužnice Tužilaštva TK koje je formiralo predmet zbog tendera koji je Rudnik soli Tuzla 12. februara iste godine dodijelio firmi “Mining & Drilling” iz Gračanice. Ugovor za bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina bio je vrijedan 5,5 miliona konvertibilnih maraka.

Tri i po godine kasnije, Bijedić i ostali oslobođeni su optužbe, a prvostepeni sudski proces okončan je u utorak u Općinskom sudu u Gračanici.

Bijedić najprostije ističe da je predmet protiv njega i ostalih formiran zbog tendera u Rudniku soli Tuzla za izradu bušotina, a na koji su se prijavile dvije firme i to domaća iz Gračanice te inozemna iz Bugarske.

“Domaća firma je dala 1.200.000 KM jeftiniju ponudu i nakon tendera Bugari koji su bili skuplji nisu se ni žalili, a kompanija iz Gračanice uspješno je završila posao u roku i kvalitetno. Postavlja se logično pitanje kakva je šteta napravljena i na kraju šta ja kao predsjednik stranke imam sa procedurama koje se vode u jednom javnom preduzeću”, kazao je Bijedić.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Inače, na ovom, ali i prethodnom predmetu koji se u Tužilaštvu TK vodio protiv Bijedića, kako kaže, radio je tužilac Ćazim Serhatlić. Riječ je o SPO “15. maj u Tuzli”, a od ukupno 11 osumnjičenih samo je Bijedić optužen i na kraju pravosnažno proglašen nevinim.

“Zgrada ni do danas nije završena, niti je dobila upotrebnu dozvolu. Šta tužilac Serhatlić radi? Zašto dalje nije nastavio, zašto ne traži ko je kriv? Ali, važno je reći da u vrijeme kada je pravljena zgrada, Serhatlić je bio šef inspekcija u Općini Tuzla i dozvolio je nelegalno doziđivanje četiri sprata na toj zgradi. Ako bude kopao dalje, doći će sam do sebe”, tvrdi Bijedić.

Posljednji proces koji je vođen protiv nega, Bijedić ocjenjuje ličnim političkim progonom. Kako kaže, SDBiH je osnovana 7. septembra 2019. godine, a dva mjeseca kasnije, dobio je optužnicu za predmet vezan za SPO “15. maj”.

“Tri mjeseca nakon lokalnih izbora 2020. godine, kada smo napravili spektakularan rezultat kao najbrže rastuća politička stranka u BiH, dolazi do mog hapšenja i nove optužnice. Suviše je očito da bi bilo slučajno, a nevjerovatna je koincidencija da je u oba predmeta tužilac Serhatlić”, ističe Bijedić.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Tvrdi da je Serhatlić lično imao dva razloga da bude tužilac u oba predmeta te da montirane procese vodi na način da ih usmjeri prema njemu.

“Prvi je da je izvršavao naredbe bivšeg glavnog tužioca Tomislava Ljubića i želje nekoga iz politike, a ko je taj svi vrlo dobro znaju. Samo ću navesti da su vrlo često Ljubić, Serhatlić i Jasmin Imamović (bivši načelnik i gradonačelnik Tuzle, op.a.) sjedili, družili se i pili u jednom restoranu u Ormanici, udaljenom 50 kilometara od Tuzle. Zašto tamo, zašto ne u Tuzli ako ne rade ništa nelegalno već javno i transparentno? Za ovu moju tvrdnju postoje video zapisi i svjedoci”, ustvrdio je Bijedić te dodao:

“Serhatlić je imao drugi privatni razlog, a njega sam spominjao i prije četiri godine. Naime, u vrijeme dok sam bio federalni ministar za promet i komunikacije, Serhatlić je bio šef inspekcija u Općini Tuzla. Tada ne reketario, tražeći da mu suprugu sa srednjoom stručnom spremom zaposlim u BH Telecomu. Ako to ne uradim, rekao mi je da će zabraniti rad baznih stanica BH Telecoma oko Tuzle te da neće dozvoliti da BH Telecom ima signal na ovom području. Naravno, nisam ispunio tu želju i pogriješio sam što ga tada nisam prijavio organima gonjenja.”

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Bijedić je podsjetio i da je Serhatlića javno prozivao zbog zapošljavanja kćerke u Centralnom grijanju u Tuzli bez konkursa.

“Tadašnji direktor Centralnog grijajnja je osuđen jer je zapošljavao djecu takvih moćnika bez konkursa. Također, Serhatlić je kao pripadnik Armije RBiH uzeo 24 lična dohotka s namjerom i kao što rješenje govori, da više država nema obavezu prema njemu. Ali, odmah nakon toga je dobio posao u Općini Tuzla, u vrijeme kada je Jasmin Imamović bio načelnik. Sve ovo sam rekao i u sudnici u Gračanici. Prijetio je da će me tužiti za klevetu, ali nije to učinio. Sada ga pozivam javno da to uradi, ako misli da ovo nije tačno što govorim”, naglašava Bijedić.

Sve predmete smatra Serhatlićevom osvetom putem javne funkcije tužioca, a epilog je njegovo trajno uništeno zdravlje te poniženje i sramota koju su proživjeli on i članovi njegove porodice.

“Uništena mi je lična, politička i profesionalna karijera. U velikoj mjeri je uništen i politički projekat koji se zvao Socijaldemokrati BiH. Više nisam političar, niti imam javnu funkciju ili izvršnu vlast te niko ne može reći za presudu da je donesena pod nekim utjecajem. Mogu reći da je donesena u skladu sa pravom”, naveo je Bijedić.

Na pitanje novinara portala Klix.ba da li mu donesene presude predstavljaju novi elan za povratak u politiku, Bijedić je kazao da još uvijek nije dovoljno koncentriran za donošenje odluke.

“Nisam dovoljno koncentriran ni za vožnju automobila u rikverc, a posebno ne da razmišljam o nekom daljem političkom angažmanu. Mislim da je još uvijek rano, neka se slegnu utisci pa ćemo vidjeti. U prvi mah odgovor je negativan, ali nikad ne reci nikad”, zaključio je Bijedić.

S druge strane, Bijedićev advokat Omar Radončić ističe da niti jedan od navoda optužnice na 135 stranica u posljednjem dokaznom postupku nije dokazan. Istaknuo je da je Tužilaštvo TK izvelo više od 30 svjedoka, od kojih niti jedan nije potvrdio navode optužnice.

“Naprotiv, većina tih svjedoka je afirmativno govorila kako je Bijedić, kao predsjednik stranke, na upite vezane za sam Rudnik soli i njegovo poslovanje, odgovarao da tamo imaju uprava i direktor kojima je govorio da rade po zakonu”, kaže Radončić.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Sudskom postupku prethodila je dugotrajna istraga, sa posebnim istražnim radnjama u koje je bio uključen veliki broj službenika MUP-a TK.

“Posebne istražne radnje su se odnosile na isključivo snimanje telekomunikacijskih usluga, odnosno između svih optuženih te razgovori sa drugim osobama su snimani u realnom vremenu. Oni su kasnije predstavljeni kao dokazi tužilaštva, ali niti jedan od njih nije upoućivao na tačnost navoda iz optužnice”, navodi Radončić.

Iz Tužilaštva TK je najavljeno očitovanje, odnsono podnošenje žalbe na presudu nakon što dobiju njen pisani otpravak.

Piše: AK / Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti