20.09.2024.
HomeNovostiČOVIĆEV KADAR OD POVJERENJA: Da je Tužilaštvo BiH radilo svoj posao Zoran...

ČOVIĆEV KADAR OD POVJERENJA: Da je Tužilaštvo BiH radilo svoj posao Zoran Galić bi odavno bio iza rešetaka!

Kada je u aprilu 2023. godine Tužilaštvo BiH potvrdilo za Patriju da je protiv Zorana Galića otvoreno šest predmeta koje je zadužilo četvoro tužilaca od kojih je jedan napustio Tužilaštvo BiH, očekivano je bilo da će uslijediti procesuiranje HDZ-ovog vječitog policijskog kadra.

No, kako se kaže u narodu, od te priče ne bi ništa. Umjesto toga Galić je pobjegao iz BiH.

Kada je tužiteljica Bojana Jolović podigla optužnicu protiv Rejhana Rakovića i drugih u slučaju korupcije i namještanja konkursa za prijem kadeta po konkursu iz novembra 2020. (upravo ovaj koji je predmet prepiski objavljenih na Istrazi), nije joj palo na pamet da procesuira i Zorana Galića, tadašnjeg direktora Granične policije BiH. Ne, ona je odlučila da Galića pozove kao svjedoka koji je odbrani u potpunosti olakšavao posao.

Naravno, Galić je svjedočenjem štitio prvenstveno sebe.

Komisiju za prijem kadeta na tom spornom konkursu imenovao je upravo Galić. Akcija hapšenja uslijedila je u septembru 2021. godine kada je kod Rakovića pronađen novac i spisak kadeta koji trebaju biti primljeni. Iako konkurs nije bio okončan, Jolović nije zatražila da se konkurs poništi. U igri su bili različiti interesi i konkurs se nastavio kao da ništa nije bilo. Ti kadeti su već stupili na dužnost, a sam konkurs je trajao tri godine.

U ove tri godine mogla su biti raspisana tri konkursa kako bi se dobrim dijelom nadomjestio nedostajući kadar. No, kadrovsko pustošenje i slabljenje Granične policije BiH počelo je i završilo sa Zoranom Galićem.

Nezakonita činovanja, napredovanje podobnih kadrova, korupcija, loše kadroviranje i doveli su do situacije u kojoj državnu granicu moraju čuvati i policajci MUP RS, SIPA-e i DKPT jer graničnih policajaca nema dovoljno.

altOdgovor Tužilaštva BiH iz aprila 2023. godine o broju predmeta o Zoranu Galiću

Galić je bio probrani kadar HDZ-a i Dragana Čovića kojeg su željeli na mjestu direktora Federalne uprave policije. Iako je bio prvorangirani na konkursu Vlada FBiH ga nikada nije imenovala. Tužbu koju je podnio protiv Vlade FBiH odbacio je Općinski sud u Sarajevu.

No, iz HDZ-a se nisu dali omesti pa su Galiću obećali poziciju zamjenika direktora SIPA-e gdje je i imenovan u februaru 2023. godine. I upravo su pripadnici SIPA-e trebali uhapsiti Galića. No, prema tvrdnji Tužilaštva, Galić je dobio informaciju šta mu se sprema pa je nelegalno prešao granicu i pobjegao u Hrvatsku čiji je državljanin. Galić je nekada bio policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona pa je evidentno da zna gdje je granica BiH porozna.

Koliko je Galić važan HDZ-ovoj “političkoj obitelji” pokazuju i skupovi na kojima je Galić bio tik uz čelnike HDZ-a. Kako na Kupresu 2021. godine, tako i 2022. godine u Zagrebu gdje je održana resorna koordinacija HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH gdje je fotografiran uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Upravo se sumnja da je Galić pobjegao u Zagreb gdje se u više navrata liječio.

Tužilaštvo BiH nikada nije rasvijetlilo aferu sa nestankom municije i opreme iz skladišta Granične policije u Sarajevu. Manjak je utvrđen krajem 2017. godine, a Galić je Tužilaštvu BiH uputio prijavu u aprilu 2018. godine. Tada je Tužilaštvom BiH rukovodila Gordana Tadića. A ovaj predmet nije zaveden u ovih šest koje nam je Tužilaštvo BiH dostavilo.

Tada su nestali optički nišani, uređaj za prikriveni rad motorola, i još neki vrijedni predmeti, te municija.

Da su Kajganić i Jolović radili svoj posao, a ne čekali nalog EUROPOL-a Zoran Galić bi odavno bio iza rešetaka.

Piše: Amra Vrabac / NAP

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti