06.10.2024.
HomeNovostiTUŽILAŠTVU BIH I SIPA-I PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ČLANOVA I SLUŽBENIH LICA...

TUŽILAŠTVU BIH I SIPA-I PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ČLANOVA I SLUŽBENIH LICA CIK BIH

Tužilaštvu BiH i Državnoj agencija za istrage i zaštitu – SIPA podnesena je prijava protiv predsjednika i članova Centralne izborne komisije BiH Irene Hadžiabdić, Suada Arnautovića, Željke Bakalara, Vanje Bjelica-Prutine, Ahmeta Šantića, Vlade Rogića i Jovana Kalaba, te službenog lica CIK BiH Miše Krstovića i ostalih odgovornih lica, zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, udruživanja radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala, prema Krivičnom zakonu BiH.

CIK BiH je 24.5.2024. objavila Preliminarni pregled podnesenih prijava političkih stranaka za Lokalne izbore 2024, objavljen u tabelarnoj listi sa 113 političkih stranaka ali bez BOSS-a iako je prijava predata u zakonskom roku. Kako bi se umanjila šteta zbog javne percepcije da se BOSS nije prijavio na izbore, na ličnom Facebook profilu Mirnesa Ajanovića objavljen je faksimil ovjere stranke uz tekst “BOSS prijava za lokalne izbore 2024”.

Umjesto ispravljanja „greške“, CIK BiH je kaznio BOSS zbog navodne preuranjene izborne kampanje, tvrdeći da je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović djelovao kao „pristalica stranke“, te je evidentno da su prijavljena lica CIK BiH svojim djelovanjem prekršila član 7.1 Izbornog zakona BiH, uz kršenje odredbi Krivičnog zakona BiH dajući neosnovane povlastice za 113 političkih stranaka objavljivanjem njihovih prijava za izbore.

Tužilaštvo BiH i SIPA dužni su provesti istragu, a prilikom odlučivanja o podizanju optužnice imunitet članova CIK BiH se ne može smatrati općom preprekom za krivično gonjenje shodno Izbornom zakonu BiH, dok službena lica iz administracije CIK BiH nemaju imunitet.

 

Napomena: Saopštenje i krivična prijava u prilogu dostavlja se medijima putem advokata Bosanske stranke i objaviće se na Facebook profilu i stranici kojim sa javnosti komunicira advokat, kako se ne bi smatralo da se radi o objavi pristalice političkog subjekta.  

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti