19.09.2024.
HomeNovostiAnaliza iz Srbije: "Republika Srpska je megafon najzlokobnijih nacionalističkih ideja koje se...

Analiza iz Srbije: “Republika Srpska je megafon najzlokobnijih nacionalističkih ideja koje se skuhaju u Beogradu…”

Da se političko rukovodstvo Republike Srpske (RS) ponaša kao da je taj entitet sastavni dio Srbije i da nema ničeg čudnog, sasvim je jasno nakoj sjednici Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Nacrt zakona kojim u RS vraća himna „Bože pravde“ i „grb Nemanjića“.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine poništio zastave, grb i himne u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ocijenivši da diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u jednom, ili Srbe u drugom bh. entitetu.

Dopune Zakona predložio je predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić u ime vladajućih stranaka.

Nacrt zakona predviđa da se na početku sjednice entitetskog parlamenta može intonirati himna Srbije „Bože pravde“. Ispred i unutar zgrade Skupštine moći će se vijoriti zastava Srbije s grbom Nemanjića.

„Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe“, navodi su u Nacrtu dopuna Zakona.

Nikola Krstić, beogradski novinar, za Danas ističe da tu nema ničega čudnog, te da je „RS podsvijest Srbije“.

„Može se reći čak i da je onostrano stanje. Ono što se u Srbiji ne sme reći ili uraditi – a složićemo se da može baš svašta – tamo se to čini bez problema“, kaže Krstić.

Ovaj entitet je, nastavlja on, postao megafon najzlokobnijih nacionalističkih ideja koje se skuhaju u Beogradu.

„Grb, zastava i himna su ovde sporedna stvar, dok je ona glavna da se pošalje poruka da zvaničnici RS će slepo slušati i sprovoditi gnusobne planove koji stižu iz Srbije. No, iza svih tih trabunjarija o velikosrpskim snovima se krije jedna odurna priča o nezasitom bogaćenju kartela koji je ovde i tamo na vlasti“, kazao je Krstić.

Podsjetimo, Stevandić, predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od jula prošle godine zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti