18.10.2024.
HomeKolumneCenić: Saborovanje ludom radovanje

Cenić: Saborovanje ludom radovanje

Kako se ponaša čovek u panici kojem nema nazad? Onako kako se ponaša Milorad Dodik. Peva na parastosima, podsmehuje se fizičkom izgledu, priča o uspesima koje niko ne vidi, junači se okružen svitom. A veliki je ulog u pitanju. Em materijalno, em kako ćeš nekome biti važan ako nemaš vlast!

Dini Konakoviću poručuje javno da je levat i da se primio kao saučešće. Crnatku se podsmehuje zbog strabizma, što pokazuje da zaista spada u najgoru vrstu ljudi – onu koja se podsmehuje fizičkim manama. Jer, druge argumente nema. Pokazuje time i nedoraslost i nedovršenost, pa liči na ono kad u kafani ne znaš šta da kažeš, onda uzvikneš: “Joj, vid’ mu glave!” Što nije činjenicama demantovao podatak da su kompanije koje su SAD stavile na listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Dodik dobile od domaćih institucija tendere u vrednosti većoj od pola milijarde maraka, što je pokazala Detektorova analiza više od hiljadu pojedinačnih tendera?

Jeftinim humorom, ako je to uopšte ikakav humor, i razmahivanjem na sve strane pokazuje, zapravo, “raskoš” svog intelekta. Tamo gde je poginulo 888 ljudi, tamo gde se služi parastos, on peva kako ga je rodila majka Srpkinja. Šta da kažu one koje su rodile ovih 888 ljudi?! Ili njihova deca? Je li im do pesme? A prisutni aplaudirali, možeš misliti te niskosti! Možda i on formira neki orkestar za parastose i sahrane, poput onog Bregovićevog Orkestra za svadbe i sahrane.

Valjda je to rezultat onog saborovanja u Beogradu. Saborovanje – ludom radovanje, baš kao i njegovo obećanje – opet ludom radovanje. A nije da ih se nismo naslušali i bilo bi deplasirano ponovo ih nabrajati. Ne vidi samo onaj ko neće da vidi, ne zna ih samo onaj ko neće da zna.

Zna li kuda će sada kada je u Rusiji otvorena kritika uperena ka Vučiću zbog prodaje oružja Ukrajini? Ruski TV voditelj Sergei Mardan nazvao ga je kurvom i rekao: “…Srbi više nisu braća Rusima, već neprijatelji”. I ne samo to već i ovo: “Srbija! Ona koja je izazvala Prvi svetski rat… To je, pak, izazvalo propast naše imperije! Mi smo se tada borili za tu prokletu Srbiju!” Tako žestok komentar nije mogao bez blagoslova ruskog vrha, odnosno Putina lično. Sad na stranu što se “malo” zaboravlja da je Rusija prodavala oružje Hrvatskoj u vreme rata devedesetih, što je u Ujedinjenim nacijama 1992. godine glasala za uvođenje sankcija tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora). Prve sankcije koje su se odnosile na zabranu izvoza oružja u tadašnju SFRJ uvedene su 26. septembra 1991, a 30. maja 1992. Savet bezbednosti UN-a usvojio je Rezoluciju 757 o SRJ, kojom se Srbiji i Crnoj Gori, koje su označene kao glavni krivci za rat u BiH, uvode oštre sankcije.

Uz to, Rezolucijom 757 je bilo predviđeno da potpisnice spreče učešće lica ili grupa koje predstavljaju SRJ u sportskim događajima na svojoj teritoriji, kao i da obustave naučnu i tehničku saradnji i kulturne razmene i posete osoba koje predstavljaju SRJ ili koje Jugoslavija sponzoriše. Među potpisnicima te rezolucije bila je i Rusija.

Novembra 1992. Savet bezbednosti UN-a donosi Rezoluciju broj 787, u kojoj “osuđuje sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući posebno praksu ‘etničkog čišćenja’ i namerno ometanje isporuka hrane i medicinskih potrepština civilnom stanovništvu Republike Bosne i Hercegovine”.

U istom dokumentu, koji je kao i prethodni potpisala Rusija, zabranjuje se “pretovar sirove nafte, naftnih derivata, uglja, opreme koja se odnosi na energiju, gvožđa, čelika i drugih metala, hemikalija, gume, vozila, aviona i motora svih vrsta”.

Takođe se pozivaju sve države “da preduzmu sve neophodne korake kako bi osigurale da nijedan njihov izvoz ne bude preusmeren u Saveznu Republiku Jugoslaviju”.

Krajem marta 1998. Savet bezbednosti UN-a usvojio je Rezoluciju 1160 o uvođenju embarga na izvoz oružja u SRJ u cilju podrške miru i stabilnosti na Kosovu. Sve rezolucije usvojene su uglavnom jednoglasno, a kao stalna članica SBUN-a Rusija ni u jednom od tih slučajeva nije iskoristila pravo veta i sprečila uvođenje sankcija.

I šta ćemo sada? Rusija podržala svesrpski sabor, Dodik je toliko puta video Putina i kune se u njega, ruski ambasador u BiH Kalabuhov poručio nakon sednice PIC-a da su bez učešća Ruske Federacije međuetničko pomirenje i harmonična interakcija konstitutivnih naroda osuđeni na propast. Dodik se kune u Srbiju, kune su u Rusiju, ruska televizija Vučića nazvala kurvom, pa se ti snađi u tome svesrpskom jedinstvu i srpsko-ruskom prijateljstvu.

Hoće li sada Dodik morati da traži rusku dozvolu kad ide kod Vučića? Hoće li morati da se ogradi od njegovih poteza? Da li to Rusija pravi granicu na Drini kad već niko drugi nije? A stalno slušamo kako Drina nije granica za Srbe. Možda Drina nije, ali hoće li to biti Rusija? Ili to Rusija pomaže Vučiću da opet bude u milosti Zapada, pojačano iskopavanjem litijuma? A, opet, reći nekome da je kurva i još uzviknuti: “Prokleta Srbija!”, nije bezazleno. Moraš biti teški debelokožac da pređeš preko toga, čak i kada je igrokaz u pitanju. Mnogo, brate, čak i za farsu, a kamoli zbilju.

Bože, šta li će nam Dodik sada kada je zabavljen da se što više para uplati firmama sa crne liste pre nego se računi ugase?! Ne naplate li sada, kada se računi ugase, može samo da peva o prokletoj Americi i srpskoj majci. I, naravno, da igra kazačok čekajući instrukcije da li od Vučića ili od Putina.

Piše: Svetlana Cenić / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti