18.10.2024.
HomeSvijetPorodice izraelskih vojnika u Gazi traže da njihova djeca odmah polože oružje

Porodice izraelskih vojnika u Gazi traže da njihova djeca odmah polože oružje

Nakon što je izraelski Knesset odobrio zakon kojim su religiozni Jevreji (Haredi) izuzeti od regrutacije u izraelsku vojsku, hebrejski list Haaretz je objavio da je stotine porodica izraelskih vojnika obavijestilo izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta i načelnika generalštaba Herzija Halevyja da su od svoje djece zatražili da “odmah” polože oružje, prestanu se boriti i vrate se svojim kućama.

U pismu koje su porodice poslale Gallantu i Halevyju kritizira se odluka Knesseta koja odobrava zakon koji Harede izuzima od služenja vojske. Prema pisanju lista, porodice su pisale da “više ne podržavaju borbe u Gazi” i dodale: “Nerazumno je da se ovakav zakon donosi dok hrabri vojnici žrtvuju svoje živote”, navodi se u pismu.

end of list

Porodice su optužile vladu da “izdaje svoje građane i izlaže opasnosti živote naše djece, a zarad svog političkog opstanka čuva živote drugih”.

Knesset je u ponedjeljak većinom od 63 glasa za i 57 protiv u prvom čitanju odobrio nacrt zakona o vojnoj obavezi, a o nacrtu zakona se mora glasati u drugom i trećem čitanju kako bi on postao konačan.

Povreda ravnopravnosti

Od 2017. godine smjenjivale su se vlade, bez uspjeha da postignu konsenzus u vezi sa regrutacijom Hareda, nakon što je Vrhovni sud poništio zakon donesen 2015. godine koji ih izuzima od služenja vojnog roka, smatrajući da izuzeće krši “princip jednakosti”.

Od tada, Knesset je nastavio da produžava praksu njihovog oslobađanja od služenja vojnog roka, a krajem marta istekla je naredba koju je izdala vlada premijera Benjamina Netanyahua o odlaganju sprovođenja obavezne vojne službe za Harede.

U februaru je Vrhovni sud zatražio od vlade objašnjenje zašto ne podvrgava Harede regrutaciji.

Religiozni Jevreji čine oko 13 posto stanovništva Izraela od oko 9,7 miliona ljudi. Oni ne služe vojsku i kažu da su posvetili svoje živote proučavanju Tore.

Zakon nalaže da svi Izraelci i Izraelke stariji od 18 godina služe vojsku, a isključenje Hareda iz službe stalno je izazivalo kontroverze u proteklim decenijama.

Međutim, njihovo izuzeće od služenja vojske u vrijeme agresije na Pojas Gaze i nastavka rata od 7. oktobra prošle godine, te gubitaka izraelske vojske povećalo je intenzitet kontroverzi, prilikom čega su sekularne stranke zatražile da i religiozni ljudi daju učešće u podnošenju tereta rata.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti