21.09.2024.
HomeSvijetRusi su, po svemu sudeći, organizirali vojni udar u Nigeru zbog planirane...

Rusi su, po svemu sudeći, organizirali vojni udar u Nigeru zbog planirane izgradnje plinovoda od Afrike do Evrope

Predstavnici Nigerije, Nigera i Alžir obnovili su u ljeto prošle godine razgovor o izgradnji plinovoda čime bi Evropa preostala ovisi o ruskom plinu.

Ideja megaprojekta nije nova: još prije više od deset godina su se sastali predstavnici Nigerije, Nigera i Alžira i najavili ovaj mega proijekat. No, sada su ministri energetike krajem jula potpisali izjavu o namjerama.  

Projekt vrijedan 20 milijardi eura predviđa transport milijardi kubnih metara plina iz Nigerije preko 4000 kilometara dugog Transsaharskog plinovoda (TSGP ili Nigal) preko Nigera do Alžira. 

Od te rute 1.000 kilometara prolazi kroz Nigeriju, 800 kroz Niger, a više od 2.300 kilometara kroz Alžir. Iz Alžira, plin bi se pumpao kroz Sredozemno more do Italije putem postojećeg plinovoda Transmed ili bi ga se utovarivalo na tankere za tekući plin. Plonovodom bi se osim toga dopremaoplin i do tržišta duž rute kroz Saharu. Radi se o oko 30 milijardi kubnih metara plina godišnje.  

Nigerija je pri vrhu na listi zemalja s najvećim rezervama nafte na kontinentu, a već je i druga najveća izvoznica plina u Africi, nakon Alžira. No potencijal je daleko veći Nigerija ima jednu od najvećih rezervi plina na svijetu, oko pet triliona kubnih metara, s proizvodnim kapacitetom od 85 milijardi kubnih metara godišnje. Ako e pogleda vrijednost ovih rezervi, radi se o više od 800 milijardi eura koje bi se mogle zaraditi od tih projekata. 

Ali, zbog siromaštva i nestabilnosti Nigera izgradnja takvog plinovoda je vrlo upitna, osobito nakon što je u Nigeru vlast preuzela vojna hunta nejasne vanjsko-političke orijentacije. Nema sumnje da su vojni udar u Nigeru izveli oni kojima nikako ne odgovara izgradnja novog plinovoda za Evropu, no teško ih je precizno identificirati izgradnjav plinovoda ne odgovra brojnim državama koji se bore za bogato tržište plina u Evropi. Prvoosumnjičena je Rusija no nije jedina!

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti