20.09.2024.
HomeNovostiPrvih 100 dana rada Vlade FBiH: Ministri kažu da se radi, analitičari...

Prvih 100 dana rada Vlade FBiH: Ministri kažu da se radi, analitičari smatraju da se više priča

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pohvalila se radom u prvih stotinu dana djelovanja. Kao najveći uspjeh, prvi čovjek Vlade naveo je usvajanje seta energetskih zakona, kao i Zakona o civilnim žrtvama rata. Struka je stava da se nije mnogo toga konkretnog i vidljivog uradilo. Podsjećamo, na imenovanje rukovoditelja u javnim preduzećima, još se čeka.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u prvih stotinu dana rada, održala je 10 redovitih i izvanrednih sjednica. U tom razdoblju usvojeno je više od 500 točaka dnevnog reda, jednoglasno. Analitičar Žarko Papić mišljenja je kako u novom sastavu vlada pozitivna atmosfera, čime je normalizirana politička situacija u Federaciji. Bilo je, kaže, dobrih, ali i loših poteza unutar pojedinih
ministarstava.

“Ono što je najvažnije jeste usvajanje popravljenih energetskih zakona, čime se s jedne strane stvaraju uslovi za južnu konekciju kada je riječ o gasovodu. Mislim da je loše bila distribucija grantova, govorim o ministarstvu za kulturu i sport, udruženjima, veoma naglašena nacionalna pripadnost, mislim da je bila uvreda za dobra hrvatska kulturna društva koja su se našla skupa sa onim koji to nisu”, smatra Papić.

Više se pričalo, nego radilo – smatra profesor Delić. Kaže kako nije bilo konkretnijih poteza.

“Od toga su u parlamentarnu proceduru uputili svega pet zakona i dvije dopune zakona. I od ovih pet koji su predložili su uglavnom propisi koji su pripremani u nekom ranijem mandatu. Ako bismo radili neku kvantitativnu analizu malo je konkretnih rezultata”, navodi Amel Delić sa Fakulteta za upravu UNSA-e.

Resorni ministri tvrde kako se radi. Zamjenik premijera Vojin Mijatović najavio je brže smjene rukovoditelja javnih poduzeća. I federalni ministar policije tvrdi kako je rezultat u tom ministarstvu i te kako vidljiv.

“To će ići sada brže od septembra, i od onog momenta kada dovedemo adekvatne ljude imat ćemo bolja javna poduzeća, imat ćemo jači tempo rada u Federaciji”, kaže ministar razvoja, poduzetništva  obrta FBiH Vojin Mijatović.

“Ja što sam uradio, i ekipa oko mene, znači ne samo ja, moji prethodnici nisu prethodnih sto godina, i ako nastavimo ovim tempom, mi ćemo imati stvarno uređeno stanje”, navodi ministar unutarnjih poslova FBiH Ramo Isak.

Među građanima, mišljenja podijeljena.

Obećanja, pak, ne nedostaje. Ministarstvo, na čijem je čelu Vojin Mijatović, prije nekoliko dana izdvojilo je 6,5 milijuna maraka grant sredstava za gospodarstvo na području Federacije, a ta bi sredstva, kako kaže, već u narednoj godini trebala biti uvećana za 3 do 4 puta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti