20.09.2024.
HomeNovostiMediji u Bosni i Hercegovini i dalje se bore za svoju slobodu

Mediji u Bosni i Hercegovini i dalje se bore za svoju slobodu

Mediji u Bosni i Hercegovini još uvijek osvajaju svoju slobodu. U teškoj su situaciji o pitanju finansijske održivosti, ali i drugih izazova poput tehnoloških. Ovо su neki od zaključaka konferencije “Medijske inovacije i trendovi”, koja je održana u Sarajevu u organizaciji federalne novinske agencije.

I na minusima i po snijegu, kiši ili visokim temperaturama, ekstremnim uslovima, i kada su drugi slobodni, rade oni koji svakodnevno donose informacije društvu-novinari i tv ekipe. U borbi za istinom, objektivnom i pravovremenom informacijom bivaju izloženi finansijskom, tehnološkom, političkom pritisku, nerijetko i napadima.

Dr sc. LEJLA TURČILO, profesorka i moderatorka

“U Bosni i Hercegovini novinari i novinarke prijega svega svaki dan biju bitke za slobodu medija i pravo javnosti da zna informacije onako kako bi i trebalo da ih i dobiva. Mislim da je važno govoriti o tome koliko su okolnosti u kojima mediji i novinari rade u BiH su teške.”

Neovlašteno preuzimanje sadržaja i nepoštivanje autorskih prava su veliki problemi u današnjoj medijskoj zajednici. Autorska prava su najaktuealnija tema o kojoj se razgovara na evropskom nivou, istakli su učesnici konferencije.

ELMIR HUREMOVIĆ, direktor Federalne novinske agencije

“Na drugom panelu ćemo se baviti autorskim pravima koja po pitanju novinarstva i ove naše branše nisu regulisana zakonima u Bosni i Hercegovini, za razliku od sličnih prava, muzičkih, filmskih, televizijskih koji su na višem nivou.”

ALEKSANDRU GIBOI, generalni sekretar Evropske alijanse novinskih agencija

“To se ne odnosi samo na intelektualno vlasništvo, važno je i sa aspekta finansiranja medija jer omogućuje ekonomsku stabilnost. Stoga je osiguranje finansiranja jedno od najvažnijih dimenzija neovisnosti medija.”

Giboi dodaje da mediji predstavljaju osnov demokratkih društava i da se moraju snažnije oslanjati na temeljne vrijednosti novinarstva-istinitost, nepristrasnost, nezavisnost, tačnost i humanost. Slobode medija i slobode izražavanja su temelj svakog slobodnog društva. Bosna i Hercegovina treba više sloboda medija i većeg napretka na ovom putu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti