30.04.2024.
HomeSvijetAmerički Kongres postavio uslov Vučiću: Od ovog bi mogli zavisiti budući odnosi...

Američki Kongres postavio uslov Vučiću: Od ovog bi mogli zavisiti budući odnosi SAD-a i Srbije

Američki Kongres ponovo je sinoć raspravljao o slučaju ubistva trojice braće Bitići, Yllija, Argona i Mehmeta, čije je ubistvo organizovao i proveo policijski vrh Srbije. S tim u vezi usvojena je još jedna rezolucija kojom se od Srbije traži da konačno pred lice pravde izvede počinioce ovog zločina.

– Napredak u rješavanju ovog slučaja, ili nedostatak napretka treba da bude odlučujući faktor u daljem razvoju odnosa između SAD-a i Srbije, stoji u rezoluciji.

U samom tekstu rezolucije data i retrospektiva ubistva trocije braće Bitići, koji su bili Albanci s Kosova, ali su imali i američke pasoše, s obzirom da su rođeni u Čikagu. Došli su na Kosovo u aprilu 1999. godine, pridruživši se Oslobodilačkoj vojsci Kosova

Oni su uhapšeni u junu 1999. godine, kada su slučajo prešli na terotoriju Srbije, prateći jednu romsku porodicu, koju su pokušali prebaciti na sigurno, izvan Kosova. Policija ih je sprovela u Prokuplje. Tamošnji sud ih je oslobodio, ali umjesto da ih pusti, policija oh je odvela u Petrovo Selo, gdje su pogubljeni. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni nekoliko godina kasnije, u jednoj masovnoj grobnici, u kojoj su bila tijela ubijenih Albanaca sa Kosova.

Za ovaj zločin osumnjičeni su bili bivši srbijanski ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković, pomoćnik ministra za javnu sigurnost Vlastimir Đorđević i komandant centra za obuku speccijalne policije Goran Guri Radosavljević. Stojiljković je izvršio samoubistvo 2002. godine, uoči izručenja Haškom tribunalu. Đorđević je izručen Haškom tribunalu 2007. godine i pravosnažno je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih na Kosovu. Radosavljević i dalje živi u srbiji gdje ima konsultantsku firmu iz oblasti sigurnosti i ugledni je član vladajuće strankee, tvrdi se u rezoluciji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti