22.09.2024.
HomeSvijetPoginuli Putinovi sljedbenici bez prava na mrtvački sanduk: Ruske vojnike u Ukrajini...

Poginuli Putinovi sljedbenici bez prava na mrtvački sanduk: Ruske vojnike u Ukrajini prati mobilni krematorij

Ruske snage pripremile su mobilne krematorije za korištenje u sukobu s Ukrajinom, a britanski ministar odbrane Ben Voles opisuje to kao ”zastrašujuće”, javlja britanski Telegraph navodeći kako je snimak mobilnog krematorija ranije objavilo njihovo ministarstvo odbrane, prenosi Večernji list.

Prate trupe

Britanski ministar odbrane Ben Voles tvrdi da bi korištenje sustava mobilnih krematorija mogao biti način da Kremlj prikrije gubitak vojnih snaga u strahu pred kritikama koje su se dogodile kad je Rusija prvi put napala Ukrajinu.

– Očekujemo da rade stvari koje su već radili. Vjerojatno su poslali mobilne krematorije da prate trupe oko bojišta, što je zastrašujuće. Da sam ja vojnik i da znam da moji generali imaju tako malo vjere u mene da me prate oko bojišnice s mobilnim krematorijem ili pak da sam majka ili otac vojnika poslanog u ratnu zonu i moja vlada misli da je to način da sakrije broj poginulih, bio bih jako zabrinut – napomenuo je ministar.

Objavljen prije napada

Spomenuti snimak objavljen je prije ruskog napada te u ovom trenutku nema službene potvrde da su uistinu mobilni krematoriji poslani s ruskim snagama u Ukrajinu.

Udruge za ljudska prava i brojni aktivisti izvijestili su 2014. godine da je Rusija pokapala svoje vojnike u neoznačenim grobovima kako bi se prikrila činjenica da su ratovali u Ukrajini.

U to vrijeme došlo je i do prosvjeda majki i očeva poginulih vojnika koji su odbacili činjenicu da su im sinove slučajno ubili pojedinci koji su prešli granicu, prenosi Telegraph.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti