Đumbir je jedan od najpopularnijih začina u svijetu, pogotovo u Aziji. Sadrži spojeve zvane gingeroli koji posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno djelovanje. Đumbir u jelima i pićima poboljšava probavu i pomaže u liječenju prehlada.
Za imunitet – ako si sklona prehladama i gripi, trebaš redovito piti đumbir jer će on pozitivno djelovati na osnaživanje tvog imuniteta. Pijenje soka od đumbira također poboljšava poboljšava cirkulaciju.
Za oboljele od iritabilnog crijeva – đumbir ublažava simptome iritabilnog crijeva ako se pije u obliku čaja ili soka.
Kod Alzheimerove bolesti – istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija đumbira može usporiti propadanje moždanih stanica što je glavni uzročnik Alzheimerove bolesti.
Za apetit – đumbir može potaknuti, ali i smanjiti apetit. Na poticanje apetita djeluje tako što proizvodi više kiseline u želudcu. A kao sredstvo za mršavljenje djeluje tako jer daje dulji osjećaj sitosti.
Za umorne mišiće – nakon treninga snage dobro je jesti hranu u koju si dodala đumbir. Najbolje djeluje ako ga popiješ ili pojedeš ujutro prije bilo koje druge hrane ili pića.
Za stabilizaciju glukoze u krvi – znanstvenici u Australiji otkrili su da đumbir reducira visoke količine glukoze u krvi. Važno je da znaš koliki ti je nivo glukoze u krvi jer to utječe na tvoju težinu i razinu energije.
Kako pripremiti sok od đumbira?
Korijen đumbira prvo oguli, a potom ga naribaj ili nasjeckaj pa protisni sok kroz gnječilicu za češnjak. Tom soku dodaj sok jednog limuna i vode, 3-4 dl vode razblažit će intenzivan okus đumbira.
Đumbir kao afrodizijak, lijek i hrana.
miss7zdrava