Iako je prehrambeni kvasac do nedugo bio namirnica za koju su samo vegani znali i svoju popularnost donekle i može zahvaliti popularizaciji zdrave prehrane. Danas ga sve više ljudi počinje stavljati na svoj jelovnik zbog mnoštva dobrobiti koje nosi sa sobom.
“Prehrana temeljena na biljkama veliki je trend sada, a upravo se prehrambeni kvasac savršeno slaže s njom”, navela je stručnjakinja za prehranu Samantha Cassetty za Woman’s Health. Vegani i vegetarijanci dugo ga koriste kao zamjenu za sir, a osim što će tvojim jelima dati kremastu teksturu, prehrambeni kvasac jako je i hranjiv.
Što je zapravo prehrambeni kvasac?
Kada je riječ o prehrambenom kvascu, konkretno, radi se o vrsti gljive koja se zove Saccharomyces cerevisiae, navela je dijetetičarka Alissa Rumsey, vlasnica Alissa Rumsey Nutrition and Wellness.
Za razliku od kvasca koji se koristi za pečenje kruha, koji se “aktivira”, stanice u prehrambenom kvascu su deaktivirane, odnosno mrtve. On se uzgaja na melasi šećerne trske ili šećerne repe, a nakon berbe kvasac se deaktivira, pasterizira te melje u oblik pahuljica ili praha. U tom obliku ga možeš pronaći u trgovinama s prehrambenim proizvodima i koristiti ga kao dodatak gotovo bilo čemu, prenosi dijetetičarka Kelli McGrane.
Podaci o energetskim vrijednostima i 6 dobrobiti prehrambenoga kvasca
Prvo i osnovno – evo što možeš očekivati na dvije žličice prehrambenoga kvasca, prema bazi podataka o hrani američkog ministarstva poljoprivrede:
kalorije: 40
protein: 10 g
ugljikohidrati: 6 g
masnoća: 0 g
vlakna: 4 g
šećeri: 0 g
U osnovi, ono što iz ovoga možeš zaključiti jest da je prehrambeni kvasac veoma zdrava namirnica, a mnoštvo proteina znači da će ti on osigurati svih devet esencijalnih aminokiselina – fenilalanin, histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan i valin, navela je dijetetičarka Sonya Angelone.
Osim toga, prehrambeni kvasac odličan je izvor i B vitamina i beta glukana te ima još šest važnih dobrobiti:
‘Potpun’ je protein – Većina biljnih proteina odnosi se na “nepotpune” proteine – odnosno ne sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. No, prehrambeni kvasac, s čak 10 grama proteina po obroku, jedan je od rijetkih veganskih opcija koji je “potpuni” protein, navela je dijetetičarka Elizabeth Hurley, a to znači ne samo da ćeš se osjećati sitom i zadovoljnom nakon što konzumiraš jelo s njim, već će ti on pomoći održati i mišićnu masu.
Sadrži vlakna – S četiri grama po obroku, prehrambeni kvasac također je dobar izvor vlakana. Osim što ćeš se i zbog njih osjećati sitom, vlakna će pomoći u održavanju zdravlja tvojeg probavnog sustava.
Sadržava vitamin B12 – Vitamin B12 odličan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i održavanje zdravog živčanog sustava, a budući da ga ljudi inače dobivaju iz životinjskih proizvoda poput jaja, mesa, ribe i mliječnih proizvoda, vegani i vegetarijanci su morali pronaći drugi izvor za njega, a odgovor su pronašli upravo u prehrambenom kvascu.
Pomaže u snižavanju kolesterola – “Prehrambeni kvasac sadrži beta-glukan, vrstu vlakana za koju je dokazano da pomaže smanjiti razinu kolesterola”, navela je McGrane. Beta-glukan poznat je i po svojim dobrobitima za zdravlje srca, a pronaći ga možeš i u nekim cjelovitim žitaricama kao što su zob i ječam.
Pun je antioksidansa – Prema McGrane, prehrambeni kvasac ima visoku koncentraciju antioksidanata, posebno glutationa, neophodnog za zaštitu stanica i uklanjanje toksina iz tijela.
Stabilizira razinu šećera u krvi – Budući da je prehrambeni kvasac namirnica niskog glikemijskog indeksa, može ti pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, a to znači bolju razine energije, bolji san i niži rizik od metaboličkih bolesti.
Kremasti veganski rižoto s gljivama i šparogama
„Budući da prehrambeni kvasac okusom podsjeća na orašaste plodove s blagom aromom sira, možeš ga dodati raznim jelima”, navela je Rumsey, te preporučuje kako ga je najbolje kombinirati s jelima od tjestenine i kokicama. No, tvoje opcije su beskonačne – možeš ga posipati po povrću, koristiti u jelima s krumpirom, salatama i rižotima, a za jedan takav ti donosimo i recept.
Sastojci
1 nasjeckani luk
6 mljevenih češnja češnjaka
1 pakiranje šparoga
200 g gljiva
1 žličica sušenog timijana
1 žličica soli
100 ml bijelog vina
200 grama riže
600 ml povrtnog temeljca
60 g nasjeckanog špinata
2 žličice prehrambenog kvasca
2 žličice limunovog soka
Priprema
Veliki lonac stavi na srednje jaku vatru. Dodaj u njega luk, češnjak i šparoge i pirjaj ih, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 5 do 7 minuta.
Dodaj gljive, timijan, sol i bijelo vino i pirjaj dok gljive ne omekšaju još 3 do 5 minuta.
Dodaj rižu i miješaj sve dok ne bude potpuno obložena i prožeta kroz smjesu ostalih sastojaka te pričekaj da počne stvarati zvukove laganog pucketanja.
Zatim dodaj 200 ml povrtnoga temeljca, miješajući sve sastojke cijelo vrijeme te pričekaj da ga riža upije i zatim dodaj još 200 ml.
Prije nego dodaš zadnjih 200 ml povrtnog temeljca u mješavinu dodaj špinat, prehrambeni kvasac i limunov sok te miješaj dok ne proključa, otprilike 2 do 3 minuta. Po potrebi, dodaj soli i papra i posluži toplo.
miss7zdrava