30.04.2024.
HomeNovostiLideri opozicije ne vjeruju liderima pozicije: "Šokantna je količina političke nezrelosti kojom...

Lideri opozicije ne vjeruju liderima pozicije: “Šokantna je količina političke nezrelosti kojom Izetbegović i Čović prebacuju odgovornost na opoziciju”

Radni ručak lidera opozicionih stranaka i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Mathewa Palmera i direktorice za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichorst u rezidenciji američkog ambasadora u BiH upravo je završen.

Nermin Nikšić, lider SDP-a, nakon sastanka je izjavio kako su iznijeli svoje stavove oko izbora članova Predsjedništva.

– SDP je je spreman za oba rješenja, kazao je Nikšić i pojasnio da su se tokom razgovora dotakli Doma naroda i problema opozicije.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je kazao kako HDZ i SDA od 1990. godine vežu zastave, a da onda odgovornost za promjene ili izmjene Izbornog zakona se prebacuju na opoziciju.

– Ono što je veoma dobra vijest jeste da su Vašington i Brisel veoma raspoloženi da pomognu BiH. Mislim da mogu reći u ime cijele opozicije danas da smo mi tu zaista dobronamjerni asistenti koji žele da iskoriste ovaj tajming da BiH dobije pošten Izborni zakon i u smislu međunacionalnih odnosa i što je veoma važno da ti izbori budu fer i veoma pošteni, kazao je Radončić.

Lideri opozicionih stranaka iz RS-a Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) imaju složne stavove po ovom pitanju, poručivši da bi podržali asimetričan pristup.

Sabina Ćudić (Naša stranka) je kazala kako je “šokantna je količina političke nezrelosti koju su danas demonstrirali gospoda Izetbegović i Čović, prebacujući odgovornost na opoziciju”.

– Opozicija će rado preuzeti, ali naši prijedlozi se neće dopasti Izetbegoviću i Čoviću. Nečuveno je da šefovi izvršne vlasti, koji obnašaju najveće pozicije i drže poluge vlasti na svim niovima, prebacuju odgovornost na opoziciju i stvaraju pritisak. Mi nećemo podleći pritisku. Ali nama nisu prihvatljiva rješenja koja dodatno komplikuju sistem i urušavaju mogćnost dogovora i deblokade procesa, kazala je Ćudić.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je istakao da nije tačno ono što su kazali Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te dodao: “Dešava se ono što je Izetbegović uradio u Mostaru”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti