30.04.2024.
HomeSvijetJoš jedan bivši traktorista u strahu od gubitka vlasti: Lukašenko naredio potpuno...

Još jedan bivši traktorista u strahu od gubitka vlasti: Lukašenko naredio potpuno zatvaranje granice s Ukrajinom

Bjeloruski autoritarni vladar Aleksandar Lukašenko rekao je da je, zbog sigurnosnih razloga, naredio potpuno zatvaranje granice s Ukrajinom. Tvrdi da su vlasti razotkrile “terorističke spavajuće ćelije” povezane sa zapadom dok se njegov režim suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom zbog brutalnog suzbijanja protesta nakon osporavanih predsjedničkih izbora prošle godine.

Lukašenkovi navodi, koje nije potkrijepio nikakvim dokazima, dolaze kada je njegov režim pogođen dodatnim zapadnim sankcijama nakon prošlomjesečnog prisilnog slijetanja evropskog putničkog aviona u Minsk i hapšenja opozicionog blogera Ramana Prataševića koji se nalazio u njemu.

Govoreći na događaju kojim se obilježava 30 godina nezavisnosti postsovjetske Bjelorusije, Lukašenko je rekao da je naredio zvaničnicima da zapečate granicu zemlje s prozapadnom Ukrajinom kako bi spriječili da “ogromna količina” oružja uđe u Bjelorusiju.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine naveo je da se ta država nije miješala u unutrašnje stvari svojih susjeda, niti to planira.

“Ukrajinska strana nije dobila službeno obavještenje od Bjelorusije o zatvaranju granice. Takav bi korak trpio prvenstveno bjeloruski narod”, rekao je Oleh Nikolaenko.

U izjavama koje je objavio njegov ured, Lukašenko takođe tvrdi da su “terorističke spavajuće ćelije” povezane sa Njemačkom, Litvanijom, Sjedinjenim Državama, Poljskom i Ukrajinom. Nije bilo komentara iz zemalja koje je naveo Lukašenko koji tvrdi da je cilj ovih ćelija „prisilna promjena režima“.

Rekao je da su navodni članovi tih ćelija pokušali ciljati komunikacijski objekt ruske mornarice u blizini bjeloruskog grada Vileyka, dodajući da je o incidentu “jako ozbiljno” razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Otpor Lukašenku u Bjelorusiji

Višemjesečni protesti nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji prošle godine postali su najveća i najupornija demonstracija protivljenja Lukašenkovoj vladavini.

Desetine hiljada ljudi uhapšeno je u akciji koja je ostavila veći dio opozicionog rukovodstva u egzilu ili zatvoru. Nekoliko demonstranata ubijeno je u nasilju, a neke organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici sigurnosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.

Lukašenko je porekao bilo kakvu nepravdu u vezi s izborima i odbija da pregovara s opozicijom o odstupanju ili održavanju novih izbora. Na vlasti je 26 godina.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i druge zemlje odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Bjelorusije i uvele su sankcije protiv njega i nekoliko visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na “falsificiranje” glasanja i probijanje izbora nakon izbora.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti