Nova studija pokazala je da tri vrste namirnica naročito pomažu kod snižavanja krvnog pritiska.
To su namirnice koje sadrže flavanol, prirodnu supstancu koja se nalazi u biljkama i već dugo se dovodi u vezu sa umanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
U pitanju su jabuke, čaj i razne bobice, koje smanjuju pritisak i umanjuju rizik od bolesti srca i krvnih sudova.
Studija objavljena u žurnalu “Naučni izvještaji” obuhvatila je 25.000 ispitanika, i analizirane su njihove navike u svakodnevnoj ishrani.
Fokus je bio na namirnicama koje sadrže flavanol, i dokazano je da su oni koji su ih jeli imali niži pritisak.
“Pronašli smo jasnu vezu između flavanola i krvnog pritiska,” rekao je profesor Ganter Kanle sa Univerziteta u Redingu.
On je dodao da su rezultati ishrane bogate flavanolom bili vidljiviji kod učesnika koji su već imali hipertenziju, kao i da je ova ishrana davala bolje rezultate kod žena, mada doktor Kanle priznaje da nema odgovor na pitanje zašto ne i muškaraca, prenosi “Dejli mejl”.
mondo.rs