30.04.2024.
HomeLifestylePreminuo veliki umjetnik Nesim Tahirović, slikar svjetskog renomea iz Tuzle

Preminuo veliki umjetnik Nesim Tahirović, slikar svjetskog renomea iz Tuzle

Istaknuti bosanskohercegovački slikar svjetskog glasa Nesim Tahirović preminuo je sinoć u Tuzli nakon duge i teške bolesti, saznaje portal Klix.ba.

Poznati i priznati umjetnik Nesim Tahirović (79) proteklih godina vodio je životku bitku s opakom bolesti. Kako je potvrđeno za naš portal, njegovo zdravstveno stanje sinoć se naglo pogoršalo te je preminuo u svom domu u noćnim satima.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja proteklih mjesec i po dana nije mogao odlaziti u lični atelje te je vrijeme provodio u svom domu. Međutim, njegova ljubav prema umjetnosti bila je od svega jača te je upravo i u najtežim trenucima svojim rukama stvarao djela na listovima bloka.

Kako sazajemo, Tahirovićeva posljednja želja je bila da se nakon njegovog odlaska sa ovoga svijeta ne organizuju javni i komemorativni skupovi, a da ga na vječni počinak isprate članovi porodice. Upravo u ovoj želji Tahiroviću će udovoljiti njegova porodica. Naknadno će biti poznat datum sahrane.

Nesim Tahirović rođen je 23. oktobra 1941.godine u Tuzli. Slikarstvo je studirao kod profesora Koste Hakmana u Beogradu. Uz slikarstvo bavio se primijenjenom umjetnošću i scenografijom.

Tokom 45-godišnjeg umjetničkog rada izlagao je na 60 samostalnih i više od 100 zajedničkih izložbi u zemlji i inozemstvu, a dobitnik je i više nagrada za slikarstvo i scenografiju.

Njegovi radovi krase zidove muzeja i galerija, a nalaze se i u brojnim privatnim zbirkama najčešće u inozemstvu, navodi Klix.ba.

Živio je i radio u Italiji, Poljskoj, Njemačkoj te BiH. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH). Živio je i radio kao slobodni umjetnik u Tuzli.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti