28.10.2024.
HomeNovostiTužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu o izbornim manipulacijama

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu o izbornim manipulacijama

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu na osnovu brojnih prijava na izborne manipulacije tokom lokalnih izbora u Tuzli i još nekoliko općina ovog Kantona. Podnosioci ovih prijava traže da Tužilaštvo istraži navode ozbiljnih krivičnih djela tokom procesa brojanja glasova i lažnog iskazivanja izbornih rezultata čime su ozbiljno ugrožena demokratska prava građana.

Kada kandidat izađe na izbore sa porodicom i prijateljima, siguran je da će bar tu dobiti nekolicinu glasova, ali se ispostavi da na svom biračkom mjestu nije dobio nijedan glas. Ovo se na minulim lokalnim izborima dogodilo kandidatkinji Naše stranke za Gradsko vijeće Tuzle Dragani Berberović, koja ovo vidi kao očit dokaz izborne manipulacije.

“Očigledno postoje neke stvari koje, ili su malverzacije ili su javašluk. U svakom slučaju za to treba neko da odgovara jer je vrijeme konačno da u Bosni i Hercegovini od izbornog procesa, koji se kontrolira, krenemo da radimo transparentno i profesionalno i da se ne dogadjaju ovakve greške”, navodi Dragana Berberović Gagro, kandidatkinja Naše stranke za GV Tuzla.

Tuzlanski advokat Mirnes Ajanović podsjeća da su izborne manipulacije, poput krivotvorenja izbornih rezultata, ozbiljno krivično djelo prema federalnom Krivičnom zakonu.

“Ovim želim da kažem, svima onima koji sjednu pa nakon što mi glasamo broje kako oni hoće, da neće mirno spavati. Zakon predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina, dakle radi se o teškom krivičnom djelu i suština svega ovoga je da bar na narednim izborima, ako ne budu elektronski, ovakvi kao što su stavili u ovom pilot projektu, da svi koji budu varali znaju da će biti sankcionisani”, kaže Ajanović.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona već vodi istragu na osnovu brojnih prijava stranaka i kandidata na regularnost izbornog procesa u opštinama i gradovima ovog kantona.

“Bez obzira ko je podnosilac krivičnih prijava mi imamo određeni broj predmeta, sa navedenim elementima krivičnih djela, svi su oni u radu, svi su već u fazama provjera, i mi u ovim predmetima, dakle vezanim za izborni proces, stavljamo u fokus te predmete i radimo prioritetno”, izjavio je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Pilot projekat uvođenja optičkih skenera u izborni proces dao je pozitivne rezultate i iz ugla posmatrača izbora, njegova potpuna primjena na svim biračkim mjestima je način da se spriječe izborne manipulacije.

“Ima širom BiH, imaju video zapisi, gdje su članovi biračkih odbora otvarali vreće, ubacivali popunjene glasačke listiće od strane članova biračkih odbora, tako da je kontaminiran taj proces”, napominje Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

U narednim sedmicama dobićemo odgovor da li će istraga Tužilaštva Tuzlanskog kantona dovesti do otvaranja tog procesa dekontaminacije izbora u našoj državi ili će sve biti okončano na tužbama pojedinih kandidata i stranaka, dok će se sumnja građana u regularnost izbora samo produbiti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti