19.10.2024.
HomeNovostiPljušte optužbe za krivična djela: Šest stranaka u Tuzli imalo više glasova...

Pljušte optužbe za krivična djela: Šest stranaka u Tuzli imalo više glasova 7. oktobra, nego što ih ima danas

Iz preliminarnih podataka za Lokalne izbore 2024. godine, koje na web stranici objavljuje Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH), vidljivo je da je šest stranaka imalo više glasova za Gradsko vijeće Tuzle 7. oktobra, nego što ih ima jučer ili danas. Ostale stranke imaju veći broj glasova.
Manji broj glasova ima Stranka demokratske akcije i to 14, Demokratska fronta ima 13 glasova manje, Mirnes Ajanović – Bosanska stranka (BOSS) 18, Hrvatska demokratska zajednica dva, Narodni evropski savze 23 i BH Zeleni 23 glasa manje, javlja Faktor.
Važno je napomenuti da podaci variraju iako je na stranici CIK-a stojalo da je 7. oktobra obrađeno 117 biračkih mjesta ili 75,48 posto, a isto to stoji i u promijenjenim podacima od 8. oktobra. Ono što se razlikuje u podacima za 7. oktobar, u odnosu na 8. oktobar, jeste broj obrađenih listića. U podacima od 7. oktobra zabilježeno je 31.013 važećih listića i 352 nevažeća i 1.768 nevažećih po drugim kriterijima, što je ukupno 33.133. U podacima od 8. oktobra je 31.144 važećih, 331 nevažeići i 1.769 nevažećih listića po drugim kriterijima, što je ukupno 33.244.

glasovi-tuzla-cik

– Neviđena pljačka građanske volje u Tuzli. Jučer smo imali više glasova nego danas. Kako će biti greška da manji broj glasova imaju samo stranke opozicije. Ova pljačka evidentna i zabilježena iz ovih zvaničnih podataka. Dakle, pošto kradete izbornu volju građana Tuzle idu krivične prijave protiv svih odgovornih kao i žalba CIK-u, gdje ćemo tražiti ponovno brojanje ili poništenje izbora. Cilj ovog poduhvata Socijaldemokratske partije (SDP) je da Narod i pravda (NiP) i Pokret demokratske akcije (PDA) pređu izborni prag, a da Tuzlanska alternativa proba doći do trećeg mandata – kaže predsjednik DF-a u Tuzli Mahir Mešalić.
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović kaže da je jasno da je u ovom slučaju neko počinio krivično djelo.
– Ovdje je direktno došlo do izvršenja krivičnog djela iz člana 198 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Više od 100 glasova preneseno s jedih na druge političke partije ili kako kažu pogrešno prebrojano, to je krivično djelo izborne prijevare, a kazna je od šest mjeseci do pet godina, a ako je saučesništvo tri lica minimalna je pet godina. Izbornom prijevarom smatra se krivotvorenje izbornih rezultata, netačno brojanje ili neistinito upisivanje izbornih rezultata u izborne knjige, odnosno obrasce. Dakle, imamo krivično djelo biračakog odbora ili Gradske izborne komisije (GIK). Neko ovdje mora odgovarati, a Tužilaštvo TK mora djelovati po službenoj dužnosti – kaže Ajanović, koji je bio nosilac liste BOSS-a.
On ističe da ovo mora biti presedan i slučaj koji će pokazati svima ubuduće da ovakvim načinom postupanja vrše krivično djelo.
Predsjednica GIK-a Asja Kravić kaže da danas počinje ponovno brojanje glasova na 38 biračkih mjesta za koje je CIK BiH utvrdio nepravilosti.
– To što ima razlika u glasovima nije problem, sve će biti vraćeno kako je bilo, odnosno ispravno unešeno. Bilo je problema da obrasci nisu ispravno popunjeni. Nakon što je CIK identificirao greške s određenih biračkih odbora, podaci s tih biračkih mjesta su skinuti i zbog toga je ta razlika u podacima. Ne radi se o nikakvoj krađi – kaže Kravuić za Faktor.
IZ GIK-a su danas saopćili da je na osnovu izvještaja glavnog kontrolora izbornih rezultata od 8. oktobra 2024. godine CIK BiH je izdala naredbu općinskim i gradskim izbornim komisijama za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu pravilno utvrdili izborne rezultate.
– U skladu sa Pravilnikom o provođenju izbora u BiH GIK Tuzla je po dobijanju naredbe izvršila pripreme za brojanje, imenovala timove za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića te pisanim putem obavjestila političke subjekte da akreditirani posmatrači imaju pravo posmatrati rad timova. Timovi koje je imenovala GIK Tuzla su 09. oktobra 2024. godine počev od 10.00 sati u SKPC “Mejdan” Tuzla počeli sa radom, uz prisustvo akreditovanih posmatrača svih političkih subjekata ovjerenih za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, u cilju pravilnog utvrđivanja i objedinjavanja utvrđenih rezultata na redovnim biračkim mjestima na kojima birački odbor nije pravilno utvrdio izborne rezultate – naveli su iz GIK-a Tuzla.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti