01.10.2024.
HomeNovostiBrojne zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, izostaju sankcije

Brojne zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, izostaju sankcije

Zloupotreba javnih sredstava i resursa u svrhu političke kampanje bilježi se u gotovo svakoj lokalnoj zajednici širom Bosne i Hercegovine. Koriste se javna sredstva za podršku kandidata, prostorije javnih preduzeća, kandidati zloupotrebljavaju javne manifestacije za promociju. Izostaju sankcije. Zašto?

Izborni zakon Bosne i Hercegovine prvi put prepoznaje institut zloupotrebe javnih sredstava i resusra u izborne svrhe koje vrše javni zvaničnici. Ovo je omogućeno nametnutim izmjenama Izbornog zakona visokog predstavnika u BiH. Član 7.2a, između ostalog,  zabranjuje…

ČLAN 7.2a

h) korišćenje javnih sredstava i resursa u svrhu direktne ili indirektne kupovine podrške birača tokom izborne kampanje, što uključuje između ostalog i pružanje jednokratne novčane ili
nenovčane pomoći građanima ili kategorijama građana, osim ako je pružanje te pomoći planirano u okviru redovnih budžetskih subvencija. 

I pored takve zabrane, izračunali su u Transparency internationalu Bosne i Hercegovine (TI BiH), da su za dva mjeseca predizbornog perioda, svi nivoi vlasti kroz jednokratna davanja penzionerima i drugim kategorijama, podijelili 60 miliona maraka. Uveliko se zloupotrebljavaju i infrastrukturni radovi. Započeto ili otvoreno ih je u vrijednosti 600 miliona maraka.

“Odredbe Izbornog zakona koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa su izuzetno dobro napisane ukoliko jedini nadležni organ za njihovu primjenu želi da ih tako tumači, međutim, kao i svaki zakon ostavlja prostor za ipak nešto šira tumačenje i tumač, u ovom slučaju CIK, pogotovo kada su u pitanju direktne podjele novca, dakle subvencije koje se po prvi put uvode pred izbore, uvijek nađe opravdanje da je to nešto što je isplaćeno iz budžeta, iako mora biti isplaćeno iz budžeta, da je stavka planirana”, navodi Damjan Ožegović iz TI BiH.

Izmjene Izbornog zakona desile su se u izbornoj godini. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, stiče se utisak, to nije dočekala spremno. Političke partije već su dovoljno izverzirane da prikriju zloupotrebe. Na ovo upozoravaju u Koaliciji “Pod lupom”.

“Posebno treba istaći rad javnih službenika u kampanji za vrijeme radnog vremena gdje se zloupotrebljavaju i prostorije javnih ustanova i tamo se odvijaju neke aktivnosti koje po zakonu ne bi smjele da se dešavaju u tom periodu”, kaže Srđan Ostojić iz Koalicije “Pod lupom”.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine objavljeno je da su zaprimili 119 prigovora za zloupotrebu javnih resursa u izborne svrhe. Isto tako, za zloupotrebu izrečene su četiri novčane kazne.

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine ne prihvataju nikakve optužbe da nekog eventualno štite, ranije su saopštili. Uputili su nas na zvaničnu stranicu.

Evidentno je da se koriste svi resursi kako bi se obezbijedila što veća podrška građana koji će 6. oktobra birati gradonačelnike i načelnike, kao i sazive lokalnih skupština i vijeća u 143 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti