21.09.2024.
HomeNovostiNeprihvatljiv dokument o Planu rasta, BiH bez ambicija da dobije EU novac

Neprihvatljiv dokument o Planu rasta, BiH bez ambicija da dobije EU novac

Dokument o Planu rasta koji je Bosna i Hercegovina predala Briselu ne ispunjava kriterijume da bi bio prihvatljiv, jer je nepotpun i ne odražava sve preporuke Evropske komisije. BiH nije uspjela da usaglasi nekoliko od više od stotinu koraka koje treba preduzeti kako bi dobila prvih 70 miliona evra iz Plana rasta za region vrijednog oko dvije milijarde evra, i tako je ostala jedina zemlja regiona koja nije podnijela svoj plan za reforme.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto juče je ponovo pokušala u Briselu predstaviti već odbijeni plan, ali Evropska komisija nije imala razumijevanja za ovaj naš pokušaj.

“Komisija poziva Bosnu i Hercegovinu da prevaziđe nesuglasice radi dobrobiti građana Bosne i Hercegovine, te bez daljnjih odlaganja dostavi ambicioznu reformsku agendu. Uz podsjećanje da se prva isplata može desiti tek nakon što se reformska agenda dostavi i zvanično usaglasi od strane Evropske komisije i Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju iz Brisela.

Politički analitičari smatraju da je dobro što i dalje postoji snažna podrška Brisela proširenju Evropske Unije, ali i da je sasvim jasno poručeno da se na tom putu nikom neće gledati kroz prste.

“Sve one stvari i zahtjevi koji su postavljeni moraće biti urađeni. Vidjeli smo jedan, rekla bih, nemušti pokušaj bh.rukovodstva, koje je nastojalo da progura, da tako kažem, reformsku agendu u dijelu potrebnu za Plan rasta”, stava je politički analitičar Tanja Topić.

Pokušaj da Evropska komisija prihvati nepotpun dokument najbolji je primjer da su za domaće političare građani u drugom planu.

“U prvom planu su ti pokušaji da se ti neki ciljevi ostvare. Na način da se kroz ovaj Plan rasta prelome neke nadležnosti. Na koji način neki nivo vlasti dobija ili ne dobija. I to je ta borba kojoj svjedičimo. Danas je to Plan rasta, juče je bilo nešto drugo, sutra će opet biti nešto peto”, pojašnjava novinar Dejan Šajinović.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji i Luksemburgu Erol Avdović smatra da nije sve tako crno kako se čini.

“Ne smijemo stvari politizirati ili iskorištavati u predizbornoj areni u BiH da bi se prepucavali. Tačno se zna ko je i gdje je zakočio, identifikovani su ti, kako bi se reklo blokada na putu i to se mora prevazići odmah poslije izbora”, navodi Avdović.

Domaći političari će morati da zasuču rukave i to odmah nakon što budu okončani lokalni izbori, koji su za njih očito prioritet, ako žele da dobiju prvih 70 miliona evra koji su Planom rasta za Zapadni Balkan predviđeni za BiH. Radi se o najambicioznijem finansijskom paketu Evropske unije vrijednom šest milijardi evra, koji za cilj ima da se u narednih deset godina udvostruči ekonomski rast državama ove regije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti