16.09.2024.
HomeNovostiJedan od najtraženijih bjegunaca pušten iz pritvora

Jedan od najtraženijih bjegunaca pušten iz pritvora

Mladen Samardžija pušten je juče iz pritvora, te su mu izrečene mjere zabrane, tačnije kućni pritvor, potvrdio je za “Nezavisne novine” njegov advokat Vedad Kolašinac.

Inače, Samardžiji je pritvor određen u decembru 2023. godine, nakon što je uhapšen na Jahorini u akciji Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske.

Kako su ranije saopštili iz Tužilaštva BiH, Samardžija je duže vremena bio u bjekstvu, a osumnjičen je u okviru predmeta Tužilaštva BiH, sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija.

“Tereti se da je bio u vrhu organizovane kriminalne grupe, koja je vršila krijumčarenje većih količina teških droga, sa područja Južne Amerike i Evropske unije, na područje Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH iz decembra 2023. godine.

Kako ističu, u okviru operativne akcije “Tokio”, tužilaštvo i policijske agencije ostvaruju značajnu saradnju sa strukturama EUROPOL-a, a tokom sprovođenja akcije, zaplijenjenja je veća količina, novca, oružja i vozila.

Iz Suda Bosne i Hercegovine saopštili su da su juče u predmetu Mladen Samardžija i drugi prihvatili prijedlog Tužilaštva BiH i donijeli rješenje kojim se osumnjičenom Mladenu Samardžiji ukida pritvor i istovremeno osumnjičenom određuju mjere zabrane.

Kako su naveli, mjere zabrane su zabrana napuštanja boravišta, u vidu ograničenja kretanja na njegov dom, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim licima.

“Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja”, stoji u saopštenju.

Kako su naveli, osumnjičeni je upozoren da mu se može odrediti pritvor ukoliko prekrši obaveze nametnute ovim rješenjem.

Iz Suda BiH ističu da se osumnjičeni tereti za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal, krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama,  krivično djelo pranje novca i krivično djelo ometanja rada pravosuđa, a sve u vezi  sa sticajem krivičnih djela.

Samardžija se nalazio na listi najtraženijih bjegunaca koje traži Evropol. Evropol je tragao za Samardžijom, a potjernicu je raspisala Slovenija, čije državljanstvo takođe posjeduje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti