08.09.2024.
HomeNovostiBijedić: Neka moje navode ispita predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, užas koji sam...

Bijedić: Neka moje navode ispita predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, užas koji sam prošao neka se nikome ne ponovi

Nakon što je pred Općinskim sudom Gračanica nepravosnažno oslobođen u predmetu Rudnik soli Tuzla, zajedno sa još sedam optuženih, Enver Bijedić je na današnjoj press konferenciji u Tuzli ustvrdio da postupak protiv njega ima sve elemente političkog prgona.
Podsjećamo, optužnica je osam optuženih teretila da su pogodovali firmi Mining & Drilling iz Gračanice da dobije posao izvođenja radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima, Rudnika soli Tuzla.

Detalji iz postupka
– Optužnica u predmetu Rudnik soli napisana je na 135 stranica, a od toga je na više od deset stranica napisan činjenični opis krivičnog djela. Vlasnicima firme Mining & Drilling Dženanu i Atifu Mujkiću, stavljeno je na teret da su moga branjenika podstakli da koristeći svoj društveni i politički utjecaj, kao predsjednik stranke Socijaldemokrate BiH, udruži više osoba radi činjenja krivičnih djela te da na taj način posreduje kod rukovodstva i uposlenika Rudnika soli da toj firmi osiguraju posao na bušenju bušotina. Posljedica dobivenog ugovora, iz ugla Tužilaštva, pribavljena je imovinska korist tom pravnom licu iz Gračanice, a šteta Rudniku soli. Niti jedan navod iz te optužnice nije dokazan tokom postupka, iako je Tužilaštvo TK izvelo više od 30 svojih svjedoka. Dosta tih svjedoka je govorilo da je Bijedić na upite u vezi s Rudnikom soli govorio da tamo imaju direktor i Uprava, kojima je rečeno da sve tade po zakonu – kaže Omar Radonačić, jedan od advokata Envera Bijedića.

Advokat Omar Radončić
FOTO: J. Bojić
Advokat dodaje da je svemu prethodila dugotrajna istraga, u kojoj su korištene posebne istražne radnje, prisluškivani su telefoni, a potrošeno je mnogo novca poreznih obveznika.
– Period koji obuhvata optužnica je vrijeme pandemije koronavirusa. Tada je Vijeće ministara BiH izglasalo odluku o preferencijalnoj listi, što znači da je u tom periodu u svim poslovima, kada je to moguće, štite interesi, odnosno, favoriziraju domaća pravna lica. Na javni poziv Rudnika soli, prijavila se firma iz Gračanice i firma iz Bugarske. Bugari su dali skuplju ponudu, naša firma je dobila posao, zaključila ugovor i u roku obavila posao. Gdje je tu šteta Rudniku i ko se okoristio, ako je ponuda bila najniža? Mi smo ovu presudu očekivali, ali ovo je slučaj u kojem su pravo i pravda bitno različiti pojmovi. Pravo je zadovoljeno ovom presudom, postupak je trajao više od dvije godine, prethodila su mu pompezna hapšenja, ali kada vidite da je ovakva optužnica potvrđena, da se vodio postupak po njoj, to meni kao građaninu ulijeva nesigurnost. Jer nešto ovako svakom od nas može prouzrokovati pravne i privatne tegobe – zaključio je Radončić.
Bijedić je primijetio da je danas malo manje medija prisutno nego 18. februara 2021. godine, kada je obavljeno hapšenje uz učešće 60 specijalaca.
– Posebno se moram osvrnuti na press konferenciju, održanu istog dana kada su bila hapšenja, na kojoj su tužioci Ćazim Serhatlić i Dalibor Bingas, rekli da sam ja kriv za kriminal vrijedan 5,4 miliona KM, sve to bez podignute optužnice. Praćenje je trajalo godinu i po dana. Akcija je pokrenuta zbog tendera za izradu bušotina. Firma iz Gračanice dala je 1,2 miliona KM nižu ponudu, dobili su posao na šta se firma iz Bugarske nije ni žalila. Posao je uspješno završen i onda se postavlja pitanje gdje je šteta. Šta ja imam s tenderskom procedurom? Mnogi su mi rekli, bolje upućeni, da je razliku od 1,2 miliona trebao neko da podijeli. Kome? Ja ne znam, ali neko je izgubio unaprijed planiranu dobit – ispričao je Bijedić.
On je podsjetio i na optužnicu vezanu za izgradnju Stambeno poslovne zgrade “15. maj” u Tuzli za šta je također optužen i na kraju pravosnažno oslobođen.
Optužbe na račun tužioca
– Tu je bilo 11 osumnjičenih, a samo sam ja optužen, a kasnije pravosnažno oslobođen. Zgrada “15. maj” do danas nije završena i nema upotrebnu dozvolu, šta tužilac Ćazim Serhatlić radi, zašto nije nastavio istragu. Što ne traži ko je kriv? U vrijeme kada se pravila ta zgrada, Serhatlić je bio šef inspekcija u Općini Tuzla i dozvolio je da se nelegalno na tom objektu dozidaju četiri sprata. Ako bude kopao dalje, doći će sam do sebe – naveo je Bijedić.
Dodao je da se u ovoj zemlji često spominje sintagma politički montirani proces, i kada to stoji i kada ne stoji, a u svom slučaju naveo je činjenice koje to dokazuju.
– Socijaldemokrati (SD) BiH osnovani su 7. septembra 2019. godine. Dva mjeseca poslije toga, u novembru 2019. godine, dobio sam optužnicu u predmetu 15. maj. Nakon Lokalnih izbora 2020. godine, kada smo imali spektakularan rezultat i bila najbrže rastuća stranka u BiH i treća u TK, samo tri mjeseca kasnije dolazi do mog hapšenja, a onda i do nove optužnice. Suviše je očito da bi bilo slučajno, a u oba predmeta je tužilac Ćazim Serhatlić. On je lično imao dva razloga da bude tužilac u oba predmeta. Prvi je da izvršava naredbe tadašnjeg glavnog tužioca Tomislava Ljubića i želje nekog iz politike. Tomislav Ljubić, Ćazim Serhatlić i Jasmin Imamović (bivši gradonačelnik Tuzle i istaknuti član SDP-a, op. a.) su sjedili i družili se u jednom restoranu u Ormanici, 50 kilometara od Tuzle. Za ovu moju tvrdnju postoji videozapis, postoje svjedoci. Zašto su sjedili tamo, ako se nisu skrivali? Drugi Serhatlićev razlog je privatni. Kada sam bio ministar prometa i komunikacija FBiH, Ćazim Serhtlić je bio šef inspekcija u Općini Tuzla. Tražio je od mene da mu zaposlim ženu sa srednjom stručnom spremom u BH Telecom, a ko to ne uradim rekao je da će zabraniti rad baznih stanica BH Telecoma i da neće dozvoliti da imaju signal na ovom području. Tu želju mu nisam ispunio i pogriješio sam što ga odmah nisam prijavio – ispričao je Bijedić.
Također, dodaje da je javno prozvao Serhatlića da je zbog zapošljavanje njegove kćerke u Centralnom grijanju Tuzla, nekadašnji direktor te firme osuđen zbog zapošljavanja bez konkursa.
– Pored toga, Serhatlića sam prozvao da kao pripadnik Armije RBiH, uzeo 24 lična dohotka sa namjerom da država nema više obavezu prema njemu, a nakon toga je dobio posao u inspekcijama Općine Tuzla, kod gradonačelnika Jasmina Imamovića, a vrlo brzo je napredovao do šefa tih inspekcija. Sve ovo sam rekao u sudnici u Gračanici, prijetio je da će me tužiti za klevetu i pozivam ga da to učini, ako ovo nije tačno. Mislim da je veoma odgovorna funkcija tužioca u mom slučaju zloupotrijebljena uz aminovanje bivšeg glavnog tužioca. Epilog je da mi je uništeno zdravlje, moja porodica i ja smo poniženi i osramoćeni, uništena mi je politička i profesionalna karijera, a u velikoj mjeri i politički projekat SDBiH – naveo je Bijedić.
Na kraju, Bijedić je poručio da se nada da će ono što je danas izrekao pogledati predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija.
– Neka ispita ove moje navode, ako sam iznio neistinu, ja ću krivično odgovarati. Ali ukoliko je tačno ovo što sam rekao, ne mogu takvi ljudi raditi u tužilaštvu, na tako odgovornom poslu. Želim samo da se ovaj užas koji sam prošao, više nikome ne ponovi u ovoj zemlji – zaključio je Bijedić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti