19.09.2024.
HomeNovostiAkcija "Šljivice": SIPA lišila slobode 13 osoba, oduzeta roba u vrijednosti 450.000...

Akcija “Šljivice”: SIPA lišila slobode 13 osoba, oduzeta roba u vrijednosti 450.000 KM

U akciji kodnog naziva “Šljivice”, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) slobode su lišili 13 osoba koje su osumnjičene za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedopuštena trgovina i pranje novca, dok je jedno lice u bjekstvu, saopšteno je iz SIPA-e.

Iz SIPA-e podsjećaju da je akcija izvedena jučer, uz asistenciju MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlanskog kantona i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Po naredbama Suda BiH, izvršeni su pretresi lica, objekata i pokretnih stvari na 18 lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Šamca, Bijeljine i Zvornika.

Lica lišena slobode u svojstvu osumnjičenih, a po ovlaštenju tužioca, ispitani su u prostorijama SIPA-e, nakon čega se sa njima postupalo u skladu sa uputama postupajućeg tužioca.

Prilikom pretresa oduzeti su predmeti i roba ukupne vrijednosti 450.000 KM, i to 36.500 paklica cigareta, 9.000 KM, tri putnička motorna vozila, 100 kilograma duhana u listu, 230 kilograma rezanog duhana, 59.000 filtera praznih za punjenje cigareta, dvije mašine za rezanje duhana, dvije mašine za punjenje cigareta, pet ručnih mašina za punjenje cigareta, tri digitalne vage, 15 mobilnih telefona, 14 SIM kartica i jedan snimač video-nadzora.

Oduzeti predmeti mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i dovesti se u vezu sa počinjenjem krivičnih djela koja se pripisuju osumnjičenim, te u vezi sa počinjenjem drugih krivičnih djela.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti