21.06.2024.
HomeNovostiCIK BiH priznao sporni listić PDP-a: Gubi li SNSD jednog delegata u...

CIK BiH priznao sporni listić PDP-a: Gubi li SNSD jednog delegata u Domu naroda

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine priznala je ponovo sporni listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u vezi s izborom delegata u ovu zakonodavnu instituciju.

 

 

Pet članova je glasalo “za” ovu odluku, dok su predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član Vlado Rogić bili protiv.

– Faktički se vraćamo na početak kada je dostavljen materijal Narodne skupštine odnosno njene komisije i smatram da mi sada utvrđujemo rezultate kako smo uvijek utvrđivali – rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Rogić, kao član CIK-a, rekao je da će glasati na isti način kao i ranije, bez obzira na žalbe.

 

– U svim slučajevima sam glasao da je nevažeći listić i glasaću i dalje – naveo je.

Nakon održanih posrednih izbora delegata u Dom naroda, Komisija za izbor i imenovanje NSRS je konstatovala da je PDP-ova lista osvojila 11 glasova, ali da je jedan glasački listić nevažeći.

Oni su podnijeli prigovor CIK-u, u kojem stoji da je Komisija protivpravno i pogrešno utvrdila da je sporni listić nevažeći.

CIK je kazao da su rezultati posrednih izbora delegata u Dom naroda iz NSRS okončani, te da je PDP-ova lista osvojila 12 glasova.

Sud BiH je tada usvojio žalbu SNSD-a i utvrdio da navedeni zaključak CIK-a nije prihvatljiv. Tada su naveli da se “nijedna stranka o čijim prijedlozima kandidatskih lista glasalo jer niej izjavio prigovor”.

Priznanjem listića PDP-ovog kandidata Nenada Vukovića, oni sada imaju 12 glasova, koliko i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. U žrijebu će se odlučivati o izboru jednog od pet delegata koji se biraju iz NSRS u Klub Srba u Domu naroda.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti