16.06.2024.
HomeNovostiMinistri ne štede ni u krizi: Evo koliko su potrošili na "bijesne"...

Ministri ne štede ni u krizi: Evo koliko su potrošili na “bijesne” limuzine

Ministri na nivou BiH ne štede ni u krizi i ne odstupaju niti centimetar od udobnosti na koju su navikli. I dok njihove kolege iz mnogih evropskih zemalja idu na posao i javnim prevozom, u Sarajevu se izgleda visoki zvaničnici takmiče ko će sjesti u luksuzniji automobil kupljen novcem građana.

Na osnovu najnovijeg presjeka stanja ministarstava na nivou BiH o potrošnji novca građana na kupovinu luksuznih automobila koji je dostavljen Parlamentu BiH može se vidjeti da BiH za luksuz državnih zvaničnika i te kako ima novca.

To prije svega potvrđuje Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH koji je samo u prošloj godini dao čak više od pola miliona maraka za kupovinu pet automobila.

Parking Savjeta ministara, na čijem je čelu Borjana Krišto uljepšali su “audijem A6” i “audijem Q5” za koji je otišlo 159.990, odnosno 159.930 KM. Takođe, kupili su i dva “audija A4” na koji je spiskano po 69.996 KM te “arten” koji je isto toliko koštao.

Na voznom parku nije štedjelo ni Ministarstvo pravde, na čijem je čelu Davor Bunoza. Ovo ministarstvo je samo u prošloj godini na luksuzne automobile dalo čak 389.912 maraka.

Nagradili su se “audijem Q5” na koji je otišlo 129.950 maraka novca građana te sa dva “audija A4” koji su olakšali budžet zajedničkih institucija za 69.970, odnosno 69.996 maraka. I tu se nisu zaustavili jer su za još dva “audija A3” dali po 59.998 maraka.

Jasno ne štednji rekao je i ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković čiji je resor samo za potrebe u Sarajevu lani kupio VW TOURAGEN od 129.876 maraka, ali i VW APTEON koji je koštao 69.900 KM. Podsjetili su i da su godinu ranije kupili tri “škode aktavije” za koje je otišlo ukupno 135.000 maraka. Ove kupovine automobila odvojene su od nabavke u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH širom svijeta za koje takođe nije bilo štednje u protekloj godini.

Luksuznim “folksvagen arteonom” počastilo se lani i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH na čijem je čelu Sevlid Hurtić. Za taj automobil otišlo je 103.000. Ovaj resor nastavio je sa obnovom voznog parka i u ovoj godini pa je tako za dva “pežoa 2008” potrošeno po 59.909 KM, a na “pežoa  408” 59.980 maraka.

Sa “audijem A6” počastio se lani i resor spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara kojim rukovodi Staša Košarac. Taj automobil, koji je nedostupan većini radnika u BiH, koštao je 129.995 maraka. Pored toga, ovaj resor je za svoje potrebe takođe u prošloj godini kupio “audija A4” od 69.996 maraka, te “T-Ros” za koji je iskeširano 69.996 KM.

Nešto manje novca na vozni park u 2023. potrošilo je Ministarstvo bezbjednosti kojim rukovodi Nenad Nešić. Ovaj resor je za VW TOURAGEN dao 129.998 maraka iz budžeta zajedničkih institucija te dodatnih 63.987 za “T-Ros”.

Ministarstvo civilnih poslova, kojim rukovodi Dubravka Bošnjak, preferira izgleda samo “dačije” jer su ih u prošloj godini kupili čak pet, na koje je otišlo ukupno 242.715 maraka novca građana.

Ministarstva, odbrane, zatim finansija i trezora, ali i komunikacija i transporta još uvijek nisu dostavila Parlamentu BiH podatke o utrošku novca na nove automobile u prošloj godini, prenosi Glas Srpske.

Revizori

I Kancelarija za reviziju institucija BiH upozorila je početkom ove godine da institucije na nivou zemlje ne upravljaju voznim parkom na transparentan i ekonomičan način. Revizori su naveli da postoje slabosti u sistemskom rješenju uređenja voznog parka, kao i slabosti pojedinačnih institucija u upravljanju vlastitim voznim parkom. Revizori su sabrali i da je u institucijama BiH krajem 2022. godine bilo oko 4.100 vozila.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti