27.07.2024.
HomeNovostiSIPA: U Tuzli uhapšena jedna osoba, pretresi na dvije lokacije

SIPA: U Tuzli uhapšena jedna osoba, pretresi na dvije lokacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, u sklopu operativne akcije „Hirijet“, na području Tuzle pretresli dvije lokacije te uhapsili jedno lice osumnjičeno za krijumčarenje ljudi, saopšteno je iz SIPA-e.

“Osumnjičeni se tereti da je početkom 2021. godine, kao vlasnik – osnivač i direktor pravnog lica za međunarodni transport u namjeri da za sebe pribavi protivpravnu korist, organizovao grupu za organizovani kriminal sa ciljem prevođenja više migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine u državu Evropske Unije, za koje je bio svjestan da ne ispunjavaju uslove za legalan ulazak u Evropsku Uniju”, navodi se u saopštenju SIPA-e.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Takođe, ostvarena je intenzivna saradnja sa policijskim organima Republike Srbije, Republike Slovenije, EUROPOL-om, a podršku je pružio i Policijski centar Jugoistočne Evrope (SELEC)

Lice lišeno slobode će biti ispitano u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, a o daljem statusu lica odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti