12.06.2024.
HomeNovostiCrveni alarm za vršnjačko nasilje u BiH: Najnoviji slučaj iz Zenice uznemirio...

Crveni alarm za vršnjačko nasilje u BiH: Najnoviji slučaj iz Zenice uznemirio javnost

Zabilježen je još jedan slučaj vršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini. Novi slučaj iz Zenice ponovno je uznemirio javnost, a na snimku koji je dostupan na društvenim mrežama zabilježeno je kako maloljetnici zastrašujuće verbalno i fizički zlostavljaju dječaka. Istraga o ovom slučaju je u tijeku.

Novi snimak vršnjačkog nasilja, objavljen početkom sedmice na društvenim mrežama, ponovo je uznemirio zeničku, ali i cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini. Iz Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona potvrđeno je da je 13. aprila prijavljeno vršnjačko nasilje nad jednim maloljetnikom koje je počinila grupa maloljetnika. Istraga je u toku, a ono što je za sada poznato jeste da se sve dešavalo u dvorištu jedne prigradske osnovne škole u Zenici. Policija i nadležni Centar za socijalni rad utvrđuju sve okolnosti nemilog događaja.

“Te su u okviru utvrđenih nadležnosti preduzete mjere i radnje na rasvjetavljanju svih činjenica i okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio, u toku narednih dana, a vjerovatno do kraja tekuće sedmice, biće dostavljen izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, nakon čega će Tužilaštvo odrediti smjernice postupanja u ovom slučaju”, rekao je glasnogovornik Uprave policije MUP-a ZDK Samir Valentić.

“Centar za socijalni rad u ovom slučaju, u zavisnosti od konačne odluke koja bude, može poduzeti radnje u skladu sa porodičnim zakonom Federacije, a to su prije svega izricanje opomena Propust roditeljskog staranja, eventualnog nadzora u porodici i u krajnjem slučaju podnošenja tužbe za oduzimanje roditeljskog staranja”, navodi ravnatelj JU Centar za socijalni rad Zenica Muamer Mehić.

O događaju su se oglasili i iz Školskog odbora Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Perinog Hana kod Zenice, ustanove u čijem dvorištu se dogodilo vršnjačko nasilje nad jednim maloljetnikom.

“Napominjemo također da se cijeli događaj desio kada nije bilo nastave, da škola nije radila, da su djeca samovoljno došla i boravila na igralištu škole, te da iz tog razloga škola u cijelom slučaju nije trebala biti nadležna, ali je uprava ipak poduzela sve mjere koje su u njenoj nadležnosti i u okviru mogućnosti kako bi se cijeli slučaj rasvijetlio i kako bi sve proteklo zakonski i na najbolji način za našu djecu”, ističu iz Školskog odbora OŠ “Aleksa Šantić” iz Perinog Hana, Zenica.

Stručnjaci naglašavaju i upozoravaju, da je, bez obzira na mjesto i vrijeme dešavanja vršnjačkog nasilja, puna odgovornost na cijelom sistemu, te da su djeca žrtve sistema. Upozoravaju da je krajnje vrijeme da se poradi na kapacitiranju stručnih službi, psihologa i socijalnih pedagoga, koji će se na inovativniji i bolji način s ciljem prevencije baviti potrebama djece.

“Dakle, niko u ovom slučaju i sličnim situacijama nije amnestiran od odgovornosti, od roditelja koji trebaju da povedu računa šta su, gdje su njihova djeca, kakve sadržaje njihova djeca prate putem društvenih mreža, putem različitih aplikacija koje sve gledaju i koje su im dostupne, do stručnih službi koje se evidentno i što prije moraju ojačati. Naše stručne službe u školama su kapacitirane za probleme koje smo mi imali prije 20, odnosno 30 godina”, napominje profesor pedagoške grupe predmeta na UNZE Anela Hasanagić.

Slični događaji potresli su bh. javnost u nekoliko slučajeva u bliskoj prošlosti. Osim reakcije medija i dijela stručnjaka, oni koji treba da adekvatno reaguju, to, evidentno je, nisu učinili. S obzirom na učestalost i brutalnost pojava vršnjačkog nasilja, crveni alarm je odavno upaljen jer su posljedice, ako se ne poduzmu hitni koraci, dalekosežne.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti