21.05.2024.
HomeNovostiBiH nazadovala po pitanju sloboda i osnovnih ljudskih prava

BiH nazadovala po pitanju sloboda i osnovnih ljudskih prava

Bosna i Hercegovina je u protekloj godini nazadovala o pitanjima sloboda i osnovnih ljudskih prava. Globalno stanje temeljnih prava se pogoršalo najviše u zadnjih deset godina, navedeno je u novom izvještaju nevladine organizacije za ljudska prava “Freedom House” iz Vašingtona. Od mogućih 100 poena Bosna i Hercegovina je dobila svega 36, i najlošije je ocijenjena zemlja u regionu.

Brojni faktori su doveli do smanjenja nivoa sloboda u BiH. Značaj doprinos dali su ponovna kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, kao i zakon o “stranim agentima”, koji će uskoro biti usvojen u Narodnoj skupštini.

LJILJANA SMILJANIĆ, Klub novinara Banja Luka

„To je ono što smo cijelo vrijeme govorili. Nije kriminalizacije klevete problem samo za medije, već je za sve. I prema podacima koje do sada imamo, s tim što ti podaci nisu potpuni zbog štrajka u pravosuđu koji je trajao skoro dva mjeseca, samo u Banjaluci imamo 39 krivičnih prijava već za klevetu“.

ALEKSANDAR ŽOLJA, Helsinški parlament građana Banja Luka

„Takozvanim Zakonom o stranim agentima nekako se urušava taj demokratski sistem i fundamentalne slobode su u pitanju. Prije svega sloboda izražavanja, okupljanja i sloboda udruživanja“.

Freedom House formira ocjenu demokratskog upravljanja u svakoj zemlji na skali od jedan do sedam, pri čemu je jedan najlošija, a sedam najbolja ocjena. Bosna i Hercegovina ocijenjena je sa 3,18.

GORDANA KATANA, novinar i građanski aktivista

„Mi danas na kraju krajeva i dalje nemamo implementirane čak ni presude Evropskog suda za ljudska prava koja se tiču te tematike. Imamo strahovit problem u pravosuđu. Brojne zabilježene napade na građanske aktiviste, na LGBT zajednicu. Kada sve to pogledate, i pravosuđe koje je duboko ispolitizirano, onda zapravo nemamo šta drugo ni očekivati“.

„Freedom house“ Bosnu i Hercegovinu kategoriše kao hibridni/tranzicioni režim.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, Transparency international BiH

„Ono što je zanimljivo jeste da je BiH jedna od država u svijetu koja najduže zadržava status hibridnih režima gdje demokratske institucije nominalno postoje međutim one su zarobljene do te mjere da se sve pita nekoliko ljudi i u državi kojoj zapravo komanduju tim institucijama“.

U izvještaju „Freedom house“-a koji je obuhvatio 195 država Bosna i Hercegovina jeste najlošije ocijenjena zemlja na Zapadnom balkanu, ali je Srbija registrovana kao zemlja sa najvećim padom sloboda u 2023.godini. Crna Gora je označena kao zemlja u kojoj su evidentna najveća poboljšanja u regiji. Slovenija i Hrvatska su jedine dvije zemlje s prostora bivše Jugoslavije koje se u ovom izvještaju spominju kao slobodne zemlje. Sve ostale su djelimično slobodne.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti