14.06.2024.
HomeNovostiUlica maršala Tita u Srebrenici postaje Ulica Republike Srpske

Ulica maršala Tita u Srebrenici postaje Ulica Republike Srpske

Skupština opštine Srebrenica usvojila je danas prijedloge o promjeni naziva ulica u tom gradu, a prijedlog je usvojen sa 14 glasova ZA i bez predstavnika Kluba Bošnjaka koji su ranije napustili sjednicu.

– Ulice se imenuju po većini koja misli da je Srebrenica samo srpski grad, što nije istina i nije tačno – kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković.

On upozorava da je ovo jedna od najozbiljnih situacija o toj lokalnoj zajednici gdje su bez Bošnjaka, predstavnici Srba usvojili odluku koja nema ništa drugo za cilj osim da vrijeđa druge i drugačije, u ovom slučaju Bošnjake.

Kako je istakao Duraković, za Bošnjake je neprihvatljivo da se mijenjaju nazivi ulica koje će, prema usvojenom prijedlogu, nositi imena osoba “koje su bile direktni učesnici u određenim aktivnostima i zločinima u Srebrenici u proteklom ratu”.

Duraković smatra da je od 2016. godine do danas to kontinuitet politike koju predvodi Mladen Grujičić, načelnik Općine Srebrenica, sa većinom koja se okupila oko njega.

– I niz odluka koje su donesene u prošlosti imale su za cilj prvo da eliminušu Bošnjake iz lokalne vlasti i to se nažalost desilo 2020. godine smjenom mene s mjesta predsjednika Skupštine i izbacivanjem većine Bošnjaka odbornika iz te većine u Skupštini i dovođenjem Tursunovića na čelo Skupštine. Time je ispoštovana forma da bi oni mogli nastaviti svoj rad – istakao je Duraković.

Naglasio je da je nažalost cijena te politike da su Bošnjaci ostali bez bilo kakvog mehanizma da zaustave ili blokiraju određene odluke.

– Zato smo i došli u ovu poziciju gdje se radi posljednja aktivnost koja ima za cilj da eliminiše Bošnjake iz ovog grada. I nažalost to svi nijemo posmatraju. Pored svih apala koje smo uputili, počev od onih koji su otišli OHR-u, stranim ambasadama i svima koji mogu da utiču na ovo. Jer, ovdje je riječ o načelniku koji ima podršku zvaničnih institucija u Banjoj Luci i politika koju trenutno provodi Milorad Dodik i većina koja vlada u ovom entitetu očito podstiče i podržava takve aktivnosti u Srebrenici gdje se u mjestu genocida mijenaju imena ulica i sve ono što podsjeća da su Bošnjaci tamo ikada bili – upozorava Duraković.

On je poručio kako se tome mora stati u kraj.

– Mislim da to može biti i podsticaj Bošnjacima koji razmišljaju nažalost pogrešno, a to je da je svejedno ko je načelnik Opštine. Nije svejedno da li je načelnik opštine negator genocida i da li je većina onih koji sjede u Skupštini ti koji žele da uklone Bošnjake s tih prostora različitim političkim presijama – kazao je Duraković.

Podvlači da je sada jako važno ko će biti većina nakon narednih lokalnih izbora, da li će to biti većina koja će zadržati ovakve odluke i provoditi ili će to biti većina čija će prva odluka biti stavljanje van snage odluke koju je donio Mladen Grujičić i njegova većina i vraćanje naziva ulica u probitno stanje.

– Ukoliko to ne uradi OHR, to mora biti zadatak onih koji trebaju izaći na lokalne izbore ove godine i na jedan politički način vratiti Srebrenicu normalnim politikama koje neće raditi jednonacionalne odluke kojim će preglasavati druge i raditi nešto poput ovoga – poručio je Duraković.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić izjavio je Feni kako je usvajanje prijedloga o peimenovanju naziva ulica još jedna pokazatelj “pokazivanja sile moći”.

-Nazive ulica koje smo usaglasili 2002. godine kada smo se vratili, da to budu stari-predratni nazivi ulica, oni su uglavnom te nazive išli da izmijene svojom današnjom odlukom. Oni su upravo ovakve i slične nazive ulice donijeli 1995.-1996. godine, kada su bili sami u Skupštini opštine Srebrenica – kazao je Fejzić.

Prema spornom prijedlogu usvojenom u Skupštini opštine Srebrenica, između ostalih, ulica Maršala Tita treba od sada nositi naziv ulica Republike Srpske, Trga Mihajla Bjelakovića u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica u Park majora Koste Todorovića, a za ulicu Reufa Selmanagića Crnog predložen je naziv Dubrovačka ulica.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti