14.06.2024.
HomeNovostiNove cijene goriva zatražilo 200 pumpi

Nove cijene goriva zatražilo 200 pumpi

Kao što smo i najavili prije nekoliko dana, rast cijena nafte na svjetskom tržištu pokrenuo je val poskupljenja goriva i u BiH. Prema informaciji Ministarstva trgovine FBiH, u skladu sa Zakonom o kontroli cijena i Uputstvu o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži, od 8. do 9. aprila promjenu cijena goriva zatražilo je 200 benzinskih pumpi u ovom entitetu.

Zbog praznika

-Većina se odnosi na povećanje cijena naftnih derivata za 0,05 KM po litru, a neke od obavijesti odnose se i na sniženje cijene naftnih derivata, uglavnom zbog Bajrama. Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH 9. aprila za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,68 KM po litru, a za dizel 2,70 KM po litru – kazali su za “Avaz” u Ministarstvu trgovine FBiH.

Podsjećaju da je na snazi Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kojom je utvrđena maksimalna visina marži za naftne derivate, i to 0,06 KM po litru u veleprodaji, odnosno 0,25 KM po litru u maloprodaji. Građanima je, putem redizajnirane mobilne aplikacije, omogućen jednostavan pristup pregledu cijena i odabir najnižih na benzinskim pumpama.

Struja i plin

Komentirajući najavljena poskupljenja goriva, struje, a moguće i plina, ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da će u izbornoj godini životni problemi građana biti u drugom planu u odnosu na politiku i teme koje ona postavlja u prvi plan.

-U međuvremenu ćemo postati siromašniji – ističe Gavran.

Može se naravno, trend cijena nafte promijeniti, ali znamo da tada pojeftinjenja slijede puno sporije i često su samo djelimična.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti