23.04.2024.
HomeSvijetOsumnjičeni za teroristički napad u Moskvi se pojavili pred sudom

Osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi se pojavili pred sudom

Četiri osumnjičenika pojavila su se pred sudom u Moskvi optuženi za teroristički napad u koncertnoj dvorani Crocus City u petak u kojem je ubijeno 137 ljudi.

Muškarci su službeno identificirani kao državljani Tadžikistana, objavila je državna novinska agencija Tass, te su na nedjeljnom ročištu zadržani u pritvoru na dva mjeseca. Sud je objavio snimku na kojoj se vidi kako policajci u sudnicu uvode jednog od osumnjičenika s lisicama na rukama, kao i fotografije istog muškarca kako sjedi u staklenom kavezu za optuženike. Jedan od osumnjičenih uveden je u sudnicu s povezom na očima. Kad mu je skinut povez s očiju, vidjela se modrica na oku. Još jedan osumnjičenik doveden je u sudnicu u invalidskim kolicima.

Muškarci, identificirani kao Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Dalerdzhon Barotovich Mirzoyev, Shamsidin Fariduni i Muhammadsobir Fayzov, suočavaju se s optužbama za “teroristički napad koji je počinila skupina pojedinaca koji je rezultirao smrću osoba”, navodi novinska agencija Tass. Sva četvorica su priznala krivnju. Ranije u nedjelju, Islamska država objavila je novu snimku napada, potvrđujući tvrdnju terorističke skupine da je planirala pokolj iako je Rusija pokušavala pripisati krivnju Ukrajini, što Kijev poriče.

Incident u blizini Moskve najsmrtonosniji je napad za koji je odgovornost preuzeo IS na evropskom tlu i najsmrtonosniji napad bilo koje skupine u Rusiji od opsade Beslana 2004. godine.

Na snimci koju je objavila novinska agencija IS-a Amaq vide se naoružani napadači kako se snimaju dok hvataju žrtve u predvorju dvorane i pucaju iz neposredne blizine, ubivši tako desetke ljudi. U jednom trenutku, jedan naoružani napadač kaže drugom “ubij ih i nemoj imati milosti”.

Vladimir Putin rekao je da je uhapšeno 11 osoba, uključujući četiri napadača. Ruski istražni odbor objavio je videosnimku ranije jučer na kojoj se vidi kako osumnjičenike sa povezima na očima vode u njihovo sjedište. Rusija je u nedjelju proglasila dan žalosti širom zemlje zbog najgoreg terorističkog napada na svom tlu u dva desetljeća, dok je službeni broj ranjenih porastao na 154. Ruske vlasti su saopćile kako očekuju da će broj mrtvih porasti s još najmanje desetak žrtava u kritičnom stanju.

Hiljade ljudi donijele su cvijeće i druge počasti gradskoj vijećnici Crocus u Krasnogorsku, izvan Moskve, dok lokalni djelatnici hitne pomoći kažu da i dalje nastavljaju potragu za svima koji bi mogli biti ranjeni ili preminuli unutar teško oštećenog kompleksa.

Putin još nije posjetio mjesto napada. Kremlj je objavio snimku na kojoj se vidi kako predsjednik u nedjelju navečer pali svijeću u crkvi u svojoj rezidenciji izvan Moskve u čast poginulima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti