09.05.2024.
HomeNovostiTuzlanski kanton ni u 2024. neće dobiti brzu cestu

Tuzlanski kanton ni u 2024. neće dobiti brzu cestu

Tuzlanski kanton i dalje živi i trpi svoju cestovnu blokadu. O toj blokadi se govori decenijama, ali konkretni koraci se ne preduzimaju. Ni ove godine, ovaj kanton neće vidjeti ni pedlja autoputa niti brze ceste, a do glavnog grada Sarajeva Tuzlaci će i dalje putovati satima.

Prema odgovoru koji je BHRT dobio od Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, Tuzla će i dalje čekati na brzu cestu prema Orašju i biti biti prometno izolirana, a u gradove udaljene 40 kilometara vozači će i dalje putovati i po sat vremena.

Od Tuzle do Sarajeva i sada nam treba dva i pol do tri sata vožњe. Zbog gospodarske izoliranosti, Tuzlanski kanton gubi i do 30 posto više investiraњa u ovo područje.

Zanimljivo je kako vlasti u TK sve ove godine nikada nisu pronašli adekvatnog sugovornika na federalnoj ili državnoj razini vlasti, iako je iz Tuzle jako puno političkih dužnosnika koji obnašaju važne funkcije u institucijama Federacije BiH ili sjede u Parlamentu Federacije BiH od kojeg ovisi cestovna infrastruktura.

Autocesta Tuzla – Orašje imat će strateški značaj za gradove Posavskog i Tuzlanskog kantona i Distrikt Brčko. Bit će vezana za paneuropski koridor X koji prolazi Hrvatskom, odnosno Europskom unijom. No, za sada je to sve samo mrtvo slovo na papiru. Izgradњe autoceste na ovom području nema ni na vidiku.

Tuzlanski kanton je u 2024. godini prometno ostao potpuno izoliran. Potpuno je ugašen željeznički promet, aviokompanije otkazuju svoju suradњu s Međunarodnim aerodromom Tuzla, a zakrpljene i prenapučene magistralne ceste ostaju i dalje surova realnost kojom ćemo očito još dugo voziti.

Opširnije u prilogu.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti