15.04.2024.
HomeNovostiU 248 kontrola na području Federacije BiH otkrivena 42 radnika na crno

U 248 kontrola na području Federacije BiH otkrivena 42 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su 248 inspekcijskih nadzora na širem području Federacije BiH, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda, djelatnost priređivanja igara na sreću i druge uslužne djelatnosti. 

U izvršenim kontrolama otkrivena su 42 neprijavljena radnika, 59 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa, saopćeno je iz Porezne uprave.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćena su 22 objekta i u 99 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 337.400 KM.

Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja, ističu iz Porezne uprave, ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena.

“Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona”.

Porezna uprava pozvala je poreske obveznike koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.

Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Porezna uprava Federacije BiH još jednom je pozvala građane da prijave sve slučajeve neplaćanja doprinosa, kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti