21.06.2024.
HomeNovostiHoće li predmet protiv optuženih za sprečavanje dokaza u slučaju ubistva Dragičevića...

Hoće li predmet protiv optuženih za sprečavanje dokaza u slučaju ubistva Dragičevića otići u apsolutnu zastaru

Suđenje Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, kriminalističkim tehničarima, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, uskoro bi moglo da zastari. Naime, krivično djelo za koje se terete optuženi izvršeno je u martu 2018. godine, a u martu ove godine navršiće se tačno šest godina, što po zakonu znači da predmet ide u apsolutnu zastaru. Riječ je o pravosudnoj farsi na koju su ukazivali od početka postupka, poručuju iz grupe “Pravda za Davida”.

Ukoliko do 25. marta ne bude donesena pravosnažna presuda u postupku koji se vodi protiv krim tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanca za sprečavanje dokazivanja u slučaju ubistva Davida Dragičevia, postupak ide u apsolutnu zastaru. Od 2018. godine kada je pokrenut postupak Osnovni sud je krim tehnicare dva puta oslobađao krivice sto je nakon zalbi Tuzilastva poništavao Okruzni sud i vraćao na ponovno suđenje. Epilog je šestogodisnji proces koji bi za ova krivicna djela mogao zavrsiti zastarom.

Aleksandar Jokić, advokat Mikice Marjanac

Kada nastupi apsolutna zastara za krivično djelo lica se ne mogu oglasiti krivim za određene krivična djela. Mada morao bi da napomenem da su ovdje i u dva prethodna postupka ova lica prvostepenom presudom oslobođena od optužbi tako da u tom smislu ne mislim da će doći do neke velike razlike u pogledu njihove odgovornosti nego samo u pogledu načina na koji će ova lica ostati neosuđena.

Riječ je o pravosudnoj farsi na koju smo ukazivali od početka postupka, kažu u grupi Pravda za Davida. Kao i Davidov otac Davor Dragičević jedinu nadu odavno kažu polažu u Tužilaštvo BiH.

Davor Dragičević

Evo crpe nas šest godina i opet ponavljam samom zastarom ovog slučaja za nas i Tuzilastvo i pravosuđe RS odlazi u zastaru i ovo je apsolutna potvrda svih onih mojih riječi i grupe Pravda za DAvida. Vrlo brzo nam je bilo jasno na kojim mlin se odvode i su oni samo tu da bi kupili vrijeme i da oduzili taj sudski process.

Ozren Perduv, grupa “Pravda za Davida”

Mi nikakvu vaznost tome ne pridajemo. Mi smo negdje i očekivali takve opstrukcije i sve što se desavalo smo i očekivali i jedino sto mi očekujemo i čemu se nadamo d ace Tuzilastvo BiH preuzeti predmet u pravom smislu in a kraju procesuirati i tog Dalibora Vreću i sve sto je on radio pašće u vodu pa tako i ovaj proces protiv krim tehničara.

Advokat porodice Dragičević smatra nedopustivim da pravosuđe u 6 godina nije bilo u mogućnosti dokazati krivicu za nestanak dokaza, ali i obuhvatiti sva lica odgovorna za nestanak Davidovog donjeg veša.

Ifet Feraget, advokat

I po mom misljenju nikada nije trebalo ni doći do podizanja ovakvih parcijalnih optuznica jer kada je evidentno da se radi o ubistvu, a ovdje je evidento u pitanju ubistvo. REZ 05:30 Nedopustivo je da se bavimo fragmentiranim istragama a to je očigledno nekome bio cilj da na taj način kupi vrijeme .

Hoće li i kakve posljedice ovaj slučaj imati na istragu koju za ubistvo Dаvida Dragičevića vodi Tužilaštvo BiH, nije poznato. Najbitnije je, poručuje, doći do cilja, a to je da se konačno utvrdi ko je ubio Davida.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti